Offroad
Start in desertul egiptean
Written by RallyZone   

 

  1. Echipajul X Riders este pregatit pentru Raliul Faraonilor
  2. A 14-a editie a celebrei competitii incepe pe 3 octombrie
  3. O saptamana in desert


xriders1350Costel Casuneanu si Maurilio Zani se afla in fata celei mai mari provocari din acest sezon. Echipajul X Riders, pe un Mitsubishi MPR 13, vor lua startul in Raliul Faraonilor, cea mai dificila etapa din Campionatul Mondial de Rally Raid.

Dupa Baja Spania si Hungarian Baja, echipajul X Riders va lua startul, in perioada 3 – 8 octombrie, la cea de-a 14-a editie a Raliului Faraonilor. Chiar daca pana acum au participat la doar doua curse din acest campionat, Costel Casuneanu si Maurilio Zani ocupa pozitia a 15 in Campionatul Mondial, iar obiectivul dupa cursa din Egipt este sa intre in top 10. „Cel mai probabil am fi avut o pozitie mai buna in clasamentul general, dar programul nostru nu a fost unul complet si nu am participat decat la doua curse din cele cinci desfasurate pana acum. Raliul Faraonilor este o etapa extrem de dificila si obiectivul nostru este sa ajungem la sosire. Mi-ar placea insa ca dupa aceasta cursa sa fim printre primele zece echipaje din lume”, a spus Costel Casuneanu.

La startul Raliului Faraonilor din acest an vor fi 63 de echipaje la clasa moto, 12 la clasa quad, 25 la clasa auto si trei la clasa camioanelor. In plus, vor mai fi si 20 de echipaje care vor concura la clasele auto si moto clasice. La clasa auto, acolo unde concureaza si echipajul X Riders cu un Mitsubishi MPR 13, lupta se anunta extrem de disputata, mai ales ca la start va fi si Jean Louis Schlesser, multiplu castigator al Raliului Dakar. „Ne asteapta peste 3000 kilometri extrem de dificili, dintre care 70% vor fi prin deset. Vom incerca sa ne acomodam cat mai repede si imi doresc foarte mult sa terminam aceasta cursa”, a spus si Maurilio Zani, copilotul echipajului X Riders.

Pentru a face fata acestei provocari, echipa X Riders a plecat in Egipt cu o masina si un camion de asistenta plus o echipa de sapte oameni, dintre care trei mecanici. Startul se va da de langa piramidele din Giza, al treilea oras ca marime din Egipt, dupa care urmeaza 6 zile extrem de lungi prin desertul egiptean. „Va fi o saptamana grea si sper sa ne intoarcem cu bine acasa, iar daca la finalul cursei ne vom atinge si obiectivul atunci este cu atat mai bine. Sunt sigur ca va fi o experienta interesanta si ca vom invata multe lucruri care ne vor fi de folos si in sezonul 2012”, a spus Costel Casuneanu, inaintea plecarii spre Egipt.

Evolutia echipajului X Riders, cu numarul 316, poate fi urmarite in direct in timpul cursei pe site-ul oficial al competitiei: http://vulcain.iritrack.net/tdcom/eviewer/pharaons11/ 

 
ARO CLUB ROMANIA IMPLINESTE DOI ANI
Written by RallyZone   
- ORIUNDE?! Da, dar mai ales în Campulung-Muscel!
- ORICAND?! Desigur, dar in special pe 2-4 iulie 2010!


La doi ani de la infiintarea clubului, membrii ARO CLUB ROMANIA se
pregatesc de un eveniment devenit deja traditional. ARO EXPERIENCE DAYS
inseamna un weekend de offroad, in care pasionatii marcii au ocazia sa isi
prezinte masinile, sa isi testeze abilitatile la volan si mai ales sa
traiasca experiente noi pe carari de munte, cu acest model romanesc ale
carui performante au fost practic uitate de romani.

aroEvenimentul se va desfasura in apropierea locului de bastina al marcii,
langa Campulung-Muscel, in localitatea Leresti, reunind membrii clubului,
prieteni si simpatizanti ai marcii. Caravana va lua startul sambata, 3
iulie si isi propune sa strabata Masivul Iezer-Papusa, cu un traseu de
anduranta in prima zi si un traseu mai scurt, dar mai tehnic, in cea de-a
doua.

Intâlnirea precedenta a membrilor ARO CLUB ROMANIA a avut loc pe
Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania, pasionatii ARO traversand
muntii de la Sud la Nord, pe drumul regelui.

ARO CLUB ROMANIA a fost infiintat in iulie 2008 si reuneste peste 1.000
simpatizanti ai marcii, din tari precum Argentina, Brazilia, Cehia,
Germania, Malta, Portugalia, Rusia, S.U.A.


Monica Necula
 
Duster castiga...
Written by RallyZone   
duster1Cu putina vreme inainte de lansarea comerciala, primul SUV de productie autohtona a simtit nevoia sa-si demonstreze public veleitatile de off-road. Pentru asta a ales desertul din Maroc, unde, cele doua Dacia Duster inscrise in raliu au ocupat pozitiile 1 si 4. Un raliu inedit, cu participare 100% feminina...

La volanul Dacia Duster, masina de teren robusta, spatioasa si foarte accesibila a marcii Dacia, Isabelle Charles (responsabila design culori si materiale a Daciei Duster) s-a clasat prima la Raliul Gazelelor (Rallye Aicha des Gazelles), ce a avut loc in Maroc, intre 13 si 27 Martie.

Cel de-al doilea vehicul Duster care a participat la Raliul Gazelelor, pilotat de Nathalie Descout (coordonatoarea campaniei publicitare Dacia Duster la nivel mondial), s-a clasat pe pozitia a patra.

duster2La cateva zile inainte de lansarea comerciala, Dacia Duster a reusit sa-si demonstreze performantele in teren accidentat, precum si robustetea si fiabilitatea pe dunele de nisip si pe suisurile si coborasurile Muntilor Atlas din Maroc.

Raliul Gazelelor este o cursa originala si atipica, potrivita spiritului marcii Dacia, careia ii place sa surprinda lumea auto. Raliul Gazelelor este singura cursa auto 100% feminina, cu o abordare originala a competitiei auto: nu conteaza viteza, ci numarul cat mai mic de kilometri parcursi.

Ea presupune utilizarea unor instrumente simple - Gazelele au la dispozitie o busola si doua harti 1/100 000 & 1/250 000. Acestea trebuie sa dea dovada de multa ingeniozitate si spirit strategic: pentru a uni punctele de trecere obligatorii, Gazelele isi stabilesc ele insele traseul, tinand cont de constrangerile reliefului.

duster3Dacia Duster, noua masina de teren de la Dacia, s-a clasat prima la Raliul Gazelelor, la categoria crossover.

La volanul vehiculului, Isabelle Charles si co-echipiera Douania Bennani (echipajul 315) au obtinut victoria, totalizand 923.04 km de penalizari. Isabelle Charles, designer culori si materiale: „Dacia Duster trece peste tot. Peste pietricele, peste forme de relief accidentate, peste dunele de nisip… E cu-adevarat impresionant! […] De asemenea, a fost foarte incurajator pentru noi sa vedem ca publicul este atat de interesat si informat cu privire la Dacia Duster, avand in vedere ca vehiculul nu a avut inca lansarea comerciala!”

La volanul celei de-a doua masini Dacia Duster participante la Raliul Gazelelor, Nathalie Descout si Dorothée Topin (echipajul 316) au obtinut, la prima lor experienta in raliuri, locul patru cu 2203.9 km de penalizari.


Despre Dacia Duster

Dacia Duster se va comercializa progresiv in Europa, Turcia si tarile Magrebului la un raport pret/prestatii/spatiu interior imbatabil, tarifele incepand de la mai putin de 12 000 de euro cu TVA in majoritatea tarilor de comercializare.

In Romania tarifele incep de la 10.500 de euro cu TVA inclus pentru versiunea 4x2 si 12.300 euro cu TVA inclus pentru versiunile 4x4.

Sursa: www.daciagroup.com
 
EUROTRIAL CLUJ NAPOCA, 19-21 martie 2010
Written by RallyZone   

Etapa de deschidere a primului Campionat Off Road de Eurotrial în România va avea loc la Polus Center Cluj Napoca, intre 19-21 martie. Organizat de Transsylvania Off Road Club, Cluj Napoca, un club cu o traditie de aproape zece ani, se anunta a fi un spectacol impresionant!

Eurotrialul este un sport automobilistic, destinat exclusiv masinilor de teren dotate cu tractiune integrala, cu o popularitate din ce în ce mai mare în toata Europa. Acest sport îsi face aparitia si în România, începând cu anul acesta. Prin intermediul celor doua zile de concurs, sâmbata si duminica, pilotii vor trebui sa navigheze trasee foarte accidentate, trecând peste obstacole naturale si artificiale (noroi, pietre, lemne, nisip, apa, înclinatii laterale, gropi etc.). Fiecare masina va avea de parcurs un total de opt trasee diferite, în fiecare zi, pe care vor trebui sa le parcurga cu atentie maxima, printre benzi si jaloane. Cele cinci categorii în care se poate lua startul cuprind de la masini de serie (Original), prin masini accesorizate (Modified) pâna la monstrii construite special pentru acest gen de competitii (Proto), tot feluri de masinarii ciudate si impresionante în acelasi timp. Dupa succesul enorm al primei competitii de Eurotrial din tara, organizat tot de Transsylvania Off Road Club, se asteapta la o participare nationala masiva.

 

Regulament

 

Campionatul Na
ional Eurotrial România
Emis de: Transsylvania Off Road Club
Valabil de la: ianuarie 2010
Partea I – Condi
ii generale
1.1Definitie si statut
Trialurile off-road sunt probe de îndemânare în teren accidentat pentru vehicule de teren cu
tractiune integrala, pe un traseu/distanta bine definita. Trialurile off-road sunt competitii de distanta
scurta, cu probe specifice navigarii pe teren accidentat.
1.2 Înscrieri si conditii de participare
1.2.1 Cerinta principala pentru înscriere/participare este posedarea unui permis de conducere
valabil national/international pentru vehiculul folosit în competitie (cum ar fi carnet de categoria B
sau C).
1.2.2 Este permis un singur copilot în timpul parcurgerii sectiunilor. Copilotul trebuie sa fie de o
vârsta de minim 16 ani. În cazul în care copilotul este minor, un tutore legal trebuie sa semneze
formularul de înscriere în locul acestuia. Pilotul poate sa decida daca navigatorul sa fie înauntru
sau în afara masinii (printre spectatori) în timpul parcurgerii sectiunii. În timpul competitiei copilotul
poate sa îndeplineasca anumite functii, dar nu are voie sa conduca masina.
1.2.3 Pilotul fiecarei masini trebuie sa prezinte urmatoarele documente pentru a fi admis în
competitie:
• Asigurare valabila în tara, sau emisa pe loc de catre organizator pentru echipaj (pilot)
• Vehiculul sa corespunda standardelor sportive legale ale categoriei la care participa
• Vehiculul sa corespunda cererilor de poluare fonica
• Vehiculul sa corespunda cererilor de securitate
• Vehiculul sa corespunda ceintelor impuse de sponsorii evenimentului
1.2.4 Înfatisarea exterioara a vehiculului nu poate fi de asa fel încât sa dauneze imaginii
motorsportului.
1.3 Înscriere, Taxa de înscriere
Înscrierea se face pe net pe siteul organizatorului sau la fata locului. Termenul limita la înscriere
este înainte cu o ora de deschiderea sectiunilor. Formularul de înscriere trebuie completat integral
si citet, cu litere de tipar. Toate explicatiile necesare trebuie sa fie trecute pe formular. Formularul
de înscriere trebuie semnat atât de pilot cât si de copilot (în cazul în care este numit unul).
1.4 Termenul limita la înscriere
1.4.1 Prin data termenului limita la înscriere (data, ora) se întelege sfârsitul perioadei în care se
pot preda înscrierile. Pâna la aceasta data, organizatorul trebuie sa aiba toate înscrierile.
1.4.2 Schimbarea clasei de participare nu este posibila dupa termenul limita de înscriere. Singura
exceptie este înscrierea la clasa gresita din punct de vedere al dotarilor, dar numai cu acordul
Comitetului Eurotrial.
1.5 Refuzarea înscrierilor
1.5.1 Organizatorul are dreptul de a refuza înscrieri fara a da un motiv.
1.5.2 Înscrierea este refuzata în orice caz, daca nu corespunde formularului de înscriere, taxa de
participare nu a fost platita înainte de termenul limita, cerintele de baza nu sunt satisfacute,
respectiv cele privind pilotul si vehiculul.
1.6 Confirmarea înscrierilor
O confirmare scrisa a înscrierilor poate fi emisa de catre organizator.
1.7 Acceptarea înscrierilor
Prin acceptarea înscrierilor, se stabileste legatura între organizator si participant.
1.8 Contractul de înscriere
Contractul îi obliga pe pilot si (dupa caz) pe copilot sa participe la eveniment sub conditiile
prezente în anunt.
1.9 Retragerea din competitie
1.9.1 Participantii au dreptul sa renunte la participare în cazul anularii sau amânarii competitiei cu
peste 24 ore sau în cazul prezentarii unor dovezi prin care se justifica neprezentarea din motive
independente de concurent.
1.9.2 Participantul are dreptul de a cere returnarea taxei de înscriere numai în cazul anularii
competitiei sau amânarii ei cu peste 24 ore si numai daca respecta dreptul de retragere imediata,
limitata în timp.
1.10 Admiterea la start si categoriile
1.10.1 Participarea este posibila într-una din urmatoarele categorii:
• O (Original)
• S (Standard)
• M (Modified)
• PM (Pro-Modified)
• P (Proto)
1.10.2 Participarea în afara competitiei nu este permisa.
1.11 Verificarea Documentelor si verificarea tehnica
1.11.1 Documentele participantilor si al vehiculelor trebuie sa fie verificate înainte de începerea
competitiei respective. Piloti care au prezentat toate documentele necesare vor primi fisa de
punctaj dupa verificarea documentelor. Dupa verificarea tehnica, vehiculele vor fi marcate.
1.11.2 Pentru verificarea documentelor participantii sunt obligati sa prezinte:
• Un permis de conducere valabil national sau international
• Act de renuntare la pretentii al posesorului vehiculului
• Copilotul trebuie sa fie de o vârsta de minim 16 ani. În cazul în care copilotul este minor, un
tutore legal trebuie sa semneze formularul de înscriere în locul acestuia.
1.11.3 Pentru verificarea tehnica participantii trebuie sa se prezinte în mod obligatoriu la toate
categoriile.
1.11.4 Vehiculele care nu corespund cerintelor tehnice vor fi respinse. În cazul în care
slabiciunile/defectele pot fi reparate, o noua verificare tehnica poate fi determinata. Verificarea
noua trebuie sa aiba loc fara o notificare noua si în fiecare caz în care masinile se defecteaza în
orice moment dupa verificarea tehnica. Vehiculul reparat poate relua concursul numai dupa ce a
fost re-evaluat de catre oficiali.
1.12 Statut tehnic
1.12.1 Vehiculele trebuie sa fie conform tuturor punctelor cerintelor tehnice pe durata întregului
eveniment. Pe întreaga durata a evenimentului, pot avea loc verificari-surpriza. Prin nerespectarea
regulilor, oficialul responsabil pentru verificari tehnice are dreptul de a descalifica masina din
competitie.
1.12.2 Dupa startul vehiculului de competitie, tipul cauciucurilor folosite, cât si dimensiunile nu pot
fi schimbate pâna la sfârsitul competitiei.
1.13 Antrenamente ,pozitia de start si briefingul pentru piloti
1.13.1 Antrenamentele pe sectiunile de concurs sunt interzise. Fiecare persoana poate lua startul
numai o singura data ca pilot.
1.13.2 Dupa verificarea documentelor, organizatorii pot determina în care sectiune sau la ce ora
de start participantul poate lua startul.
1.13.3 Înaintea startului în sectiuni, va avea loc un briefing. Participarea este obligatorie pentru
toti pilotii.
1.13.4 Organizatorul poate determina închiderea oricarei sectiuni singulare la un moment dat.
Acest fapt trebuie mentionat la briefing.
1.13.5 Organizatorul poate sa puna la dispozitia concurentilor o sectiune de antrenament diferit de
cele de concurs.
1.14 Abandonul/ Iesirea din competitie
Nu se vor acumula puncte în cazul abandonului/iesirii din competitie.
1.15 Închiderea competitiei si controale tehnice
1.15.1 Competitia ia sfârsit când toti participantii ramasi în concurs au trecut cu masina prin
sectiunile dedicate lor sau când se depaseste limita de timp, anuntata de organizator. Toate
masinile care sunt la linia de start în momentul sfârsirii timpului acordat sectiunii au dreptul de a
parcurge sectiunea respectiva. Pentru o tranzactie corecta, oficialii vor strânge fisele de punctaj de
la participantii aflati pe linia de start al sectiunii.
1.15.2 Dupa competitie si pâna la terminarea timpului alocat pentru contestatii, orice schimbare pe
masini este interzisa. Se poate ordona stabilirea unui „ Parc închis”. Un „parc închis” trebuie sa fie
stabilit la sfârsitul competitiei timp de o ora dupa predarea ultimei fise de punctaj. În cazul în care
organizatorul ordona un „parc închis” mai extins în timp, acesta trebuie supravegheat non stop (zi
si noapte) de catre o echipa de paza.
1.16 Clasament
1.16.1 Castigatorul clasei la competitie este participantul cu numarul cel mai scazut de puncte de
penalitate.
1.17 Întâmplari particulare, descalificare
1.17.1 Participantii unui eveniment de Eurotrial sunt obligati sa manifeste un comportament sportiv
si de fair-play. Trebuie sa se comporte loial atât fata de organizatori cât si fata de Comisia
Eurotrial si sa se abtina de la orice actiune care ar putea dauna imaginii Eurotrialului.
1.17.2 Toate abaterile de la aceste reguli de comportament si de la regulile legale de sport pot
duce la descalificarea din competitie.
1.17.3 Urmatoarele exemple nu reprezinta o lista exclusiva si definitiva, numai cele mai importante
abateri si consecintele posibile fiind listate:
1.17.3.1 Neplatirea cecurilor emise, falsificarea transferurilor de bani: Descalificare din Campionat
(comisia Eurotrial)
1.17.3.2 Participarea pilotilor neautorizati pentru start, încercarea de a participa: Descalificare de
la etapa (comisia Eurotrial)
1.17.3.3 Participarea unor vehicule neautorizate sau care nu sunt conform regulamentului,
încercarea de a participa: Excluderea din clasament (arbitru de traseu), suspendare (director de
concurs)
1.17.3.4 Comportament puternic neglijent: Suspendare (arbitru de traseu)
1.17.3.5 Nerespectarea regulilor de conducere: de la atentionare pâna la suspendare (arbitru de
traseu)
1.17.3.6 Nerespectarea indicatiilor date de organizatori, directorul de concurs sau arbitrii de
traseu: de la atentionare pâna la suspendare (arbitru de traseu/juriu)
1.17.3.7 Refuzarea unei verificari tehnice anterioare: Descalificare de la etapa (director de
concurs)
1.18 Rezultate
Rezultatele partiale cât si cele finale trebuie sa fie afisate de catre organizator cu treizeci de
minute înainte de festivitatea de premiere.
1.19 Procedeul pentru contestatii
1.19.1 Toti participantii au dreptul de a face contestatii împotriva unui vehicul sau unui participant
din propria categorie, daca banuiesc ca vehiculul nu corespunde reglementarilor cerute de
Regulamentul Eurotrial. Contestatia scrisa trebuie înmânata exclusiv Comisiei Eurotrial.
1.19.2 Contestatiile colective, pe nivel de clasa nu sunt admise si vor fi respinse de catre Comisia
Eurotrial. O contestatie se considera contestatie colectiva daca:
1.19.2.1 Mai multi participanti semneaza o contestatie si o preda.
1.19.2.2 Un participant contesta pentru sau împotriva mai multor vehicule, chiar si cu aceeasi
argumentare/cauza.
1.19.3 Subiectul contestatiei trebuie sa fie evident; cauza protestului trebuie sa fie mentionat
concret.
1.19.4 O limitare mentionata în contestatie, sub forma faptului ca în cazul unui succes, punctele
anterioare sa nu fie tratate, nu va fi luata în considerare. Comisia Eurotrial va trata toate punctele
din contestatie.
1.19.5 Limitele de timp pentru contestatii sunt reglementate în urmatorul mod: Toate contestatiile
de natura tehnica împotriva vehiculelor trebuie sa fie facute cu cel mult 30 minute dupa terminarea
tuturor sectiunilor a participantului în culpa (În maxim 30 de minute de la momentul în care pilotul
împotriva caruia se face contestatia îsi preda fisa de punctaj)
1.19.6 Toate contestatiile trebuie sa fie tratate imediat. Pentru a trata contestatia, oficialul trebuie
sa ceara ajutorul a doua persoane (daca este posibil, tot oficialii) alese de el, din care unul trebuie
sa fie membrul Comisiei Eurotrial. Trioul dezbate si decide având în vedere reglementarile în
vigoare, prin vot. În cazul în care membrii aditionali sunt participanti în competitie, nu este permis
alegerea unui pilot sau copilot din aceeasi clasa cu contestatia în culpa.
1.19.7 Odata cu înmânarea scrisorii de contestatie Comisiei Eurotrial, o taxa de contestatie de 100
euro (cash) trebuie platiti.
1.19.8 În cazul în care contestatia este respinsa, sau se dovedeste nejustificat, taxa de contestatie
ramâne la Comisia Eurotrial.
1.19.9 O contestatie se poate face numai împotriva unui vehicul din aceeasi clasa.
1.20 Procedura de reclamatie
1.20.1 Decizia luata în urma procedurii de contestatie poate fi atacata prin procedura de
reclamatie. Daca cel care depune contestatia sau cel împotriva caruia se face contestatia
obiecteaza decizia luata, oficialul responsabil trebuie sa primeasca o informare scrisa la maxim
treizeci de minute din momentul publicitarii deciziei.
1.20.2 Daca oricare dintre persoana care depune contestatia sau cel atacat prin contestatie face
reclamatia, pe lânga scrisoarea de reclamatie trebuie sa fie depusa suma de 150 Euro Comisiei
Eurotrial.
1.21 Informatii referitoare la proceduri si decizii
1.21.1 Numai Directorul de concurs – sau în lipsa lui, directorul adjunct – are dreptul de a face
publice informatii referitoare la partea organizatorica al evenimentului.
1.21.2 Definitiile din anunturile oficiale sunt inferioare deciziilor oficialilor, iar nivelul cel mai
superior al jurisdictiei este Comisia Eurotrial.
1.21.3 Deciziile si sanctiunile jurisdictiei sportive al organizatorului sau al reprezentantilor ei nu pot
fi contestate, cu exceptia cazurilor de distrugere prin neglijenta grava sau intentionata.
1.22 Excluderea posibilitatii de recurgere la metode legale
1.22.1 Recurgerea la metode legale asupra deciziiei Comisiei Eurotrial, a arbitrilor si a
organizatorilor în legatura cu verdictul final este exclusa.
1.22.2 Deciziile si sanctiunile organizatorului, Comisiei Eurotrial, sau a comisiei de arbitrare cât si
al reprezentantului ei nu pot fi contestate , cu exceptia cazurilor de distrugere prin neglijenta grava
sau intentionata.
1.23 Scutirea de responsabilitati (responsibabilitate la pericol, neglijenta
usoara)
Odata cu înscrierea în competitie, predarea fisei de înscriere si de renuntarea la pretentii, pilotul
si copilotul renunta la orice pretentie financiara si materiala fata de organizatori, Comisia Eurotrial
si orice alt organ sau persoana implicata în organizarea si desfasurarea evenimentului la toate
daunelele care i-au fost cauzate autovehiculului sau echipajului pe durata evenimentului. Totodata
se obliga sa plateasca orice dauna provocata de catre autovehiculul sau sau echipajul lui pe
durata evenimentului.
1.24 Scutirea de pretentii de catre proprietarul vehiculului
1.24.1 Daca pilotul nu este proprietarul vehiculului folosit în competitie, acesta trebuie sa prezinte
scutirea de pretentii, din partea proprietarul vehiculului, pe formularul de înscriere, în forma scrisa.
1.24.2 În cazul în care proprietarul nu semneaza aceasta scutire de pretentii obligatorie, pilotul
vehiculului este responsabil pentru cele listate în 1.23 în fata tuturor pretentiilor proprietarului
vehiculului, în afara cazurilor de distrugere prin neglijenta grava sau intentionata. Aceasta
renuntare la pretentii se refera cele din punctul 1.23, cu exceptia cazurilor de distrugere prin
neglijenta grava sau intentionata.
1.25 Responsabilitate, schimbarea anuntului, anularea evenimentului
1.25.1 Participantul (pilot, copilot, detinatorul si proprietarul vehiculului) participa pe propria
raspundere la eveniment. El singur este responsabil pentru toata distrugerea facuta de el însusi
sau de vehiculul lui, cu exceptia stabilirii unei întelegeri înainte de competitie de genul asigurarii
speciale.
1.25.2 Organizatorul are dreptul de a modifica anuntul datorita unor factori superioare, conditii de
siguranta sau datorita autoritatilor sau chiar sa anuleze evenimentul fara sa fie tras la raspundere
pentru asta, cu exceptia: (vezi ultimul rând de la 1.22.2). Organizatorii sunt responsabili doar în
cazul în care exista întelegeri primordiale legate de obligativitatea organizarii de competitie.
Partea II – Condi
ii legate de
inerea unei etape de
Eurotrial
2.1 Baza competitiei
Campionatul European de Trial trebuie sa fie tinut conform regulilor Eurotrial.
Regulile Eurotrial vor fi hotarâte la întâlnirea anuala de eurotrial.
2.2 Participanti
Pentru anul competitional 2010 participarea la etapele Campionatului National Eurotrial este
permis oricarui doritor care respecta conditiile de participare si legile Eurotrialului. Aceasta
participare nu necesita licenta pentru masina, pilot cau copilot. Singura etapa care necesita licenta
pentru masina, pilot si copilot este Campionatul European, organizat în Suedia în data de 13-15
August. Aceste licente vor fi emise de catre Comisia Eurotrial.
2.3 Casti de protectie
În toate etapele Campionatului National Eurotrial, purtarea castilor de protectie este obligatorie. Se
admit numai casti de protectie auto sau moto ( nu se admite: casti gen constructii, speologie, schi,
de armata, de bicicleta etc.)
2.4 Clase
La înscriere, fiecare participant alege o clasa de participare. Schimbarea vehiculului sau a clasei
în timpul competitiei este interzis.
2.6 Numarul participantilor pe clase
Numarul minim de participanti pe clasa este de 5 echipaje. Daca la o competitie nu se prezinta la
start mai mult de patru echipaje aceasta clasa poate sa fie inclusa într-o clasa, stabilita de
Comisia Eurotrial.
2.7 Reguli pentru piloti
Pe tot parcursul competitiei, participantul trebuie sa se conformeze indicatiilor si regulilor impuse
de organizatorii competitiei, arbitrilor si persoanelor autorizate. În timpul briefingului pentru piloti,
pot fi introduse reguli suplimentare. Orice modificare facuta în regulament trebuie afisata. Regulile
suplimentare publicate de organizatori, nu trebuie sa se intercaleze cu regulile stabilite în
regulamentul general.
2.8 Nerespectarea regulilor
Daca o contestatie contra unui participant se dovedeste a fi justificata, acest fapt conduce la
descalificare imediata din competitie a echipajului în cauza.
2.9 Punctare
2.9.1 Indiferent de clasa de participare, dupa ultima sectiune, se calculeaza castigatorul etapei.
2.9.2 Rezultatele tuturor participantilor dintr-o categorii sunt calculate pe baza punctelor de
penalizare cumulate. Prin parcurgerea sectiunilor, participantul cumuleaza puncte de penalizare.
Punctele de penalizare din toate sectiunile sunt cumulate. În cazul egalitatii la numarul de puncte,
comparatia directa dintre toate sectiunile este decisiva. Daca egalitatea persista, departajarea
finala se face prin parcurgerea unei sectiuni aditionale.
2.9.3 Punctele de penalizare sunt baza calculului clasamentului etapei pe categorii. Castigatorul
categoriei este participantul cu cele mai putine puncte de penalizare cumulate. Rezultatele
intermediare, cât si cele finale trebuie afisate de catre organizatori.
2.9.4 Punctele cumulate stau la baza clasamentului etapei si al Campionatului National. Primele
patru echipaje de la toate categoriile vor reprezenta România la Campionatul European de
Eurotrial din anul urmator.
2.9.5 Acordarea punctelor primite în toate categoriile:
Locul 1 30 puncte
Locul 2 27 puncte
Locul 3 25 puncte
Locul 4 24 puncte
Locul 5 23 puncte
Locul 6 22 puncte
Locul 7 21 puncte
Locul 8 20 puncte
Locul 9 19 puncte
Locul 10 18 puncte
Locul 11 17 puncte
Locul 12 16 puncte
...
Locul 27 1 punct
2.9.6.Rezultate: Organizatorul trebuie sa publice clasamentul complet cu maxim treizeci de minute
înaintea începerii festivitatii de premiere. Clasamentul trebuie sa contina urmatorele informatii:
clasa, pozitia ocupata, numarul de start, nume, prenume, puncte de penalitate.
2.10 Publicitate
Prin înscriere participantul este obligat ca pe întreaga durata a evenimentului sa aiba pe masina
numarul de start si autocolantele sponsorilor pe capota si pe zonele laterale ale vehiculului. Dupa
caz, se poate cere un spatiu liber pe capota (chiar si prin înlaturarea unor autocolante existente).
Orice publicitate care este în competitie directa cu una din companiile-sponsor ale evenimentului
trebuie sa fie înlaturata sau acoperita.
2.11 Sectiuni
Sectiunile pentru clasele Original, Standard, Modified, Pro-Modified trebuie sa fi fost parcurse de
catre organizator cu vehiculul corespondent clasei respective. Arbitrul/Oficialul trebuie sa fie de
fata la aceasta încercare si poate cere repetarea ei.
2.12 Lista de start
Organizatorul trebuie sa publice o lista a tuturor participantilor, care trebuie sa contina informatiile
urmatoare: clasa, numarul de start, natiune, nume, prenume, vehicul.
2.13 Decizii importante
Comitetul Eurotrial va arbitra discutiile care pornesc din interpretararile diferite ale regulamentului.
Partea III – Reguli tehnice
3.Vehicule permise - Admitere
3.1.1 Numai vehicule cu doua punti si tractiune integrala pot participa în competitii. Pentru
categoriile O, S, M, cel putin 50 de vehicule asemanatoare trebuie fi fost produse în întreaga lume.
Acest fapt trebuie dovedit de catre proprietar, daca exista dubii.
3.1.2 Exista mai multe categorii de participare:
Grupul de trial O (Original / masini originale)
Grupul de trial S (Standard / masini de serie)
Grupul de trial M (Modified / masini îmbunatatite)
Grupul de trial PM (Pro Modified / masini modificate îmbunatatite)
Grupul de trial P (Proto / prototipi)
3.1.3 Masa maxima autorizata al vehiculului nu poate depasi 3500 kg, iar masa minima trebuie sa
fie de minimum 700 kg.
3.1.4 Quaduri, ATVuri si side-by-sideurile nu sunt permise.
3.2 Reguli de securitate
Minimul de securitate necesar pentru participare este:
3.2.1 Parbriz: În cazul unui parbriz folosit la O si S. Este recomandat sticla tip securit, dar sunt
acceptate si „Lexan” sau „Makralon”. Plexiglasul nu este permis în nici un caz. În grupurile M, PM,
P sticla tip securit, „Lexan” sau „Makralon” sunt recomandate. Parbrizele nu au voie sa fie avariate
în nici un fel, pentru motive de securitate. În caz de avariere pe parcursul competitiei, acesta
trebuie aprobat de catre comisia tehnica pentru continuare. Prin folosirea unui roll cage exterior –
cusca de protectie – parbrizul poate fi înlaturat din cadru, la clasele unde este permis.
3.2.2 Tractare/ochiuri de tractare: Vehiculul trebuie echipat cu un ochi de tractare cu un
diametru interior de cel putin 50mm, în partea din fata si unul în partea din spate. Acestea trebuie
sa fie bine ancorate, usor accesibile si vopsite în rosu, galben sau portocaliu pentru a fi în contrast
cu culoarea caroseriei. Valid pentru grupurile O, S, M, PM si P.
3.2.3 Scaune: Scaunele echipajului trebuie sa fie ferm ancorate de vehicul si trebuie sa fie dotate
cu tetiere rigide. Sunt recomandate scaunele tip scoica.
3.2.4 Pornire: În cazul vehiculelor cu cutie de viteze automata: trebuie sa se asigure ca motorul
poate fi pornit numai în pozitia N sau P al schimbatorului.
3.2.5 Scut protector: Optionala, la alegere.
3.2.6 Întrerupator general: Întrerupatorul general este obligatoriu în categoriile M, PM, P. Pentru
O, S si masinile diesel acest sistem este recomandat. Întrerupatorul general trebuie sa decupleze
bateria, alternatorul, contactul, sistemele de control electronice etc. Simultan trebuie sa se asigure
ca odata cu actionarea întrerupatorului general, motorul se opreste. Întrerupatorul general trebuie
montat pe partea pilotului în fata parbrizului (în cazul masinilor fara parbriz între capota si bord).
Trebuie pozitionat în asa fel încât sa fie usor accesibil si din interior si din exterior. Pozitiile
deschis/închis trebuie sa fie marcate vizibil.
3.2.7 Rezervor, baterie: tipul de rezervor este la alegere la categoriile S, M, PM si P. Acesta
trebuie sa fie ancorat ferm de caroserie într-o pozitie cât mai protejata. Rezervorul trebuie sa fie
despartit de habitaclu cu un zid ignifug. Rezervorul trebuie sa fie etansat pe toate partile. Aceeasi
reguli se aplica la M, PM, P pentru baterie. Polul + al bateriei trebuie sa fie acoperit pentru a nu
putea intra în contact cu alte piese metalice.
3.2.9 Conducte: conductele de carburant, lubrifiant si de frâna care sunt în afara caroseriei
trebuie protejate (împotriva pietrelor, coroziunii, alte lovituri etc). Conductele din interiorul
caroseriei trebuie sa fie protejate împotriva oricarui risc de incendiu. Daca în grupurile S, M, PM
sau P, sunt pastrate sistemele originale de fabrica, nu este necesara montarea unei protectii
aditionale. Daca rezervoarele nu sunt de serie, circuitul trebuie sa contina o valva anti-retur.
3.2.10 Centuri de protectie: Pentru grupurile O, S, concurentii trebuie sa aiba centuri de protectie
în cel putin 3 puncte. În grupurile M, PM si P, centurile de tip ham de minim 4 puncte sunt
obligatorii. Ocupantii vehiculului trebuie sa poarte în mod obligatoriu centurile pe tot parcursul unei
sectiuni. Toate centurile trebuie montate conform recomandarilor producatorului, fara a aduce
schimbari la sisteme. Sisteme de centuri blocabile electric sunt admise si trebuie sa fie
functionale.
3.2.11 Plasa de protectie: recomandat dar nu obligatoriu
3.2.12 Rollbar/Rollcage (cusca de protectie): Exista o reglementatie clara pentru constructia
roll-cageurilor. Stâlpul B trebuie sa fie dintr-o singura bucata. Materialul prescris este otelul.
3.2.12.1 Cel putin un rollbar (stâlp B) per total este obligatoriu pentru grupurile O si S pentru
masinile cabrio. Pentru toate masinile având parbrizului rabatabil (ex Jeep CJ), sunt valabile
regulile prescrise pentru categoriile M, PM si P. Roll-barurile montate original din fabrica nu pot fi
schimbate. Stâlpul B al masinii Suzuki SJ/Samurai nu este considerat roll-bar. Partile original
montate ale roll-barurilor de fabrica pot fi înlocuite pastrând dimensiunile exterioare originale.
Vehiculelor fara roll-bar este obligatoriu sa se monteze unul. Acesta trebuie sa arate în felul
urmator: Bara principala, sprijin spre spate cu o rigidizare în diagonala. Bara de protectie de acest
gen este recomandat tuturor masinilor din aceste categorii.
3.2.12.2 Pentru grupurile M, PM si P, un roll-cage integral trebuie construit, care contine cel putin
o bara orizontala sau diagonala de rigidizare între cele doua bare de sprijin de spate, „A” si „B”.
(Anexa 2.1, 2.2, 2.3)
3.2.12.3 Pentru constructia stâlpului B trebuie folosita o dimensiune minima de 45 x 2.5 mm sau
50 x 2.0 mm pentru tevi, iar pentru toate celelalte constructii 38 x 2,5mm, respectiv 40 x 2,0mm.
Numai constructiile din otel sunt admise. Suportii custii de protectie de caroserie trebuie fixate cu
ajutorul unei placi de otel de minim 3 mm grosime si o arie minima de 100 cmp. Placa trebuie ori
sudata ori montata cu suruburi de caroserie. În cazul fixarii cu suruburi, contra trebuie sa fie o alta
placa de min 100 cmp. Placa trebuie fixata cu cel putin 4 suruburi de dimensiunea M8, standard
8.8 de caroserie. În cazul masinilor cu caroserie din materiale nemetalice, rollcageul sau rollbarul
trebuie fixate de sasiu.
3.2.12.4 Spatiul dintre stâlpile A si B (deasupra echipajului) trebuie acoperit cu o placa de otel de
o grosime minima de 2 mm sau o placa de aluminiu de min. 3 mm grosime. Acesta trebuie fixata
în cel putin 6 puncte (la colturi si la mijlocul barilor A si B) cu suruburi (M8, standard 8.8) sau
sudata în cel putin 6 puncte, de lungime 5cm fiecare. Valabil tuturor grupelor cu roll cage.
3.2.12.5 Definitii
Stâlpul B, stâlpul principal: Rama, care se pozitioneaza direct în spatele scaunelor din fata si fiind
construit dintr-o singura bucata de bara (prin îndoire, cu raza 3 x diametrul tevii), perpendiculara
pe planul podelei. În pozitia normala de sezut în scaune, nivelul umerilor trebuie sa fie în interiorul
liniilor exterioare ale barilor.
Stâlpul A: asemanatoare stâlpului principal, dar care urmareste forma ramei parbrizului atât în
laterala cât si în partea superioara.
Rigidizare diagonala:
a.) teava care duce de la cel mai înalt punct al barii principale (B) spre partea opusa al barii A.
b.) Teava, care duce de la o contrafisa inferioara si urca la contrafisa opusa, superioara. Este
recomandat un spatiu de 5cm între casca si tevile din rollcage. Exemple privind constructia
roll-barurilor sunt alaturate în Anexele 2.1, 2.2, 2.3
3.2.13 Casti de protectie: Castile sunt obligatorii în toate grupele si sectiunile si trebuie sa fie
conform regulilor ISO pentru automobilism sau motociclism ( nu se admite: casti gen constructii,
speologie, schi, de armata, de bicicleta etc.).
3.2.14 Costum de pilotaj: Costumele nu trebuie sa fie obligatoriu ignifuge. Overallurile nonignifuge
trebuie sa fie facute din bumbac.
3.3 Oglinzi
Oglinzi de toate tipurile sunt admise.
3.4 Sisteme electronice
Nu sunt permise ajutoare electronice de nici un fel. Printre acestia se numara sistemele de
comunicatie pilot-copilot sau cu persoane exterioare, camere sau orice fel de senzori.
3.4 CATEGORIA O (ORIGINAL – VEHICULE ORIGINALE)
3.4.1 Informatii generale
Sunt interzise orice modificari ale vehiculelor în afara celor expres permise. O modificare permisa
nu are voie sa aduca dupa sine o modificare nepermisa. Masina trebuie sa corespunda conditiilor
de serie, ca reglementarile EU sau reglementarile importatorului. Toate accesoriile si
echipamentele speciale oferite de producator la cumpararea vehiculului sunt permise daca nu
exista restrictii referitoare la ele. Vehiculele vechi pot fi reconstruite pâna la ultimul model construit
al tipului respectiv de masina. Numai motorina sau benzina sunt permise ca si carburant. În afara
de acestea, se aplica reglementarile urmatoare:
3.4.2 Roti
Marimea maxima a rotilor este de 825 x 275 mm. Adâncimea profilului la anvelopele reesapate
poate fi de maxim 16 mm, masurat la mijlocul latimii anvelopei. Profilul maxim permis este de tipul
Mud-terrain (MT) sau asemanator. Lanturile si cuiele sunt interzise. Rotile care nu sunt permise
sunt trecute în Anexele 3.2 si 3.3. În caz de litigiu, decide Comisia Eurotrial.
3.4.3 Jante
Numai dimensiunile standard date de producatorul masinii sunt permise (diametru, latime).
Masinilor dotate în varianta de serie cu roti mai mici decât 205 R16 sau 6.50/16 le este permis
folosirea acestor dimensiuni de pneuri cu jante de ET 20-25. Roata de rezerva poate fi demontata.
3.4.4 Frâne
Masinile cu frâne pe tambur pot fi modificate pe frâne pe disc pe puntea din fata. Escartamentul
de fabrica trebuie pastrat. Frâna de mâna trebuie sa ramâna originala.
3.4.5 Directie
Limitatoarele de directie sunt permise. Scoaterea lor este optionala.
3.4.6 Sistemul de evacuare
Dupa ultima toba de serie, sistemul de evacuare este la alegere. Capatul sistemului de evacuare
lateral sau vertical trebuie sa fie în partea din spate al masinii (de la mijlocul ampatamentului în
spate). Tevile de evacuare nu pot depasi linia caroseriei. Sistemul de evacuare poate sa se
sfârseasca în lateral sau în spate, cu o distanta de maxim 100 mm înainte de linia exterioara al
vehiculului. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli (masurat cu aparat DMSB)
3.4.7 Diferential blocabil
Folosirea diferentialului blocabil este permis pe puntea spate, indiferent de mecanismul de
actionare. Alte diferentiale blocabile sunt permise daca fac parte din dotarea de serie. Actionarea
acestora trebuie pastrata deasemenea de serie. Aceste reguli se refera si la controlul electronic al
tractiunii.
3.4.8 Suspensie
3.4.8.1 Telescoape: La alegere, cu precizarea ca numarul telescoapelor, principiul lor de
functionare si punctele de fixare trebuie pastrate. Telescoapele pe gaz sunt considerate ca având
principiul de functionare comun cu telescoapele hidraulice. Telescoapele reglabile sunt interzise.
Bara stabilizatoare trebuie pastrata în forma originala
3.4.8.2 Sistem de reglare al înaltimii: un sistem original de serie poate fi montat atât timp cât se
pastreaza principiul de functionare al suspensiei originale.
3.4.8.3 Arcuri: tipul de arc trebuie sa fie original (elicoidal, pe foi etc), iar arcul trebuie sa fie
conform dimensiunilor originale. Arcurile trebuie sa respecte prescrierile de serie si pot fi de orice
model.
3.4.9 Caroserie
3.4.9.1 Dimensiuni
Dimensiunile trebuie sa fie conform celor specificate de producator.
3.4.9.2 Bari de protectie
Barile de protectie nu pot fi demontate. Vârfurile de plastic pot fi scoase. În cazul avarierii partiale
sau totale al barilor de protectie, acestea trebuie reparate înaintea startului în sectiunea
urmatoare.
3.4.9.3 Hard topul, sof topul (pânza) împreuna cu mecanismul de montare/actionare, bancheta
spate, roata de rezerva si suportul ei, oglinzile si suporturile lor, geamurile laterale si de spate pot
fi demontate. Accesoriile de plastic laterale, semnalizatoarele laterale si usile originale cu clantele
lor trebuie sa fie pastrate. Usile originale pot fi modificate în „half doors”. Masinile care nu au usi
din fabrica trebuie dotate cu unele cel putin de tipul „half doors”. Acestea trebuie sa fie din
materiale fara aschii, de exemplu metal, plastic, Lexan. Definitia pentru termenul „half-doors” este:
trebuie sa existe o protectie, care sa previna picioarele sa iasa în afara vehiculului când acesta
este înclinat. Aceasta protectie trebuie sa fie cel putin de înaltimea medianei vehiculului (minim
nivelul seii scaunului). Mediana este definita în urmatorul fel: Pe fata nivelul capotei, iar pe spate
nivelul superior al aripii spate la masinile cabrio si nivelul geamurilor la masinile cu pavilion
metalic. Half doorul trebuie sa functioneze ca o usa.
3.4.9.4 Conturul vehiculului nu poate fi schimbata cu banda izolatoare sau alte metode.
3.4.9.5 Parbrizul si rama parbrizului nu pot fi scoase sau plia jos. Parbrizele nu pot fi puternic
avariate din motive de siguranta. Daca masina este dotata cu roll-cage exterior, parbrizul poate fi
scos, dar rama lui trebuie sa ramâna pe masina.
3.6.9.6 Masca fata trebuie sa ramâna orginala.
3.4.10 Lumini
Luminile pe spate si farurile trebuie sa corespunda formelor lor originale, dar pot fi înlocuite cu
tabla.
3.4.11 Transmisie
Motorul, cutia de viteze si rapoartele din grupuri trebuie sa corespunda în combinatia lor si în
specificatiile lor tehnice cu cele originale.
3.4.12 Rezervor
Rezervorul original trebuie pastrat în pozitia si functionarea lui originala.
3.4.13 Baterie
Bateria trebuie ferm fixata pe suportul ei original. Borna + al bateriei trebuie acoperita sa nu intre
în contact cu alte piese metalice.
3.5 CATEGORIA S (STANDARD – VEHICULE DE SERIE)
3.5.1 Informatii generale
Sunt interzise orice modificari ale vehiculelor în afara celor expres permise. O modificare permisa
nu are voie sa aduca dupa sine o modificare nepermisa. Masina trebuie sa corespunda conditiilor
de serie, ca reglementarile EU sau reglementarile importatorului. Toate accesoriile si
echipamentele speciale oferite de producator la cumpararea vehiculului sunt permise daca nu
exista restrictii referitoare la ele. Vehiculele vechi pot fi reconstruite pâna la ultimul model construit
al tipului respectiv de masina. Numai motorina sau benzina sunt permise ca si carburant. În afara
de acestea, se aplica reglementarile urmatoare:
3.5.2 Roti
Singurele cauciucuri permise sunt cele care corespund urmatoarelor specificatii: latime maxima
320 mm, diametru maxim 900 mm, adâncimea maxima a profilului 20 mm. Escartamentul nu
poate sa depaseasca linia aripilor pe verticala. Daca nu se întâmpla asa, se pot monta
overfendere facute obligatoriu din plastic sau cauciuc. În cazul pneurilor resapate, adâncimea
maxima al profilului poate fi peste 20 mm, masurat la mijlocul cauciucului. Tipul maxim permis
este de tipul Mud-terrain (MT) sau asemanator. Lanturile si cuiele sunt interzise. Nu se pot monta
roti duble. Nu se admite re-taierea cauciucurilor. Rotile care nu sunt permise sunt trecute în Anexa
3.5. Daca apar dubii, Comisia Eurotrial trebuie sa decida.
3.5.3 Jante
La alegere, cu precizia ca diametrul sa fie sub 18”. Roata de rezerva poate fi scoasa. Flanse
distantiere sunt admise.
3.5.4 Frâne
Masinile cu frâne pe tambur pot fi modificate pentru frâne pe disc pe puntea din fata.
Escartamentul de fabrica trebuie pastrat. Frâna de mâna trebuie sa ramâna originala.
3.5.5 Directie
Limitatoarele de directie sunt permise. Scoaterea lor este optionala. Se poate monta servodirectie.
3.5.6 Sistemul de evacuare
Capatul sistemului de evacuare lateral sau vertical trebuie sa fie în partea din spate al masinii (de
la mijlocul ampatamentului în spate). Tevile de evacuare nu pot depasi linia caroseriei. Sistemul
de evacuare poate sa se sfârseasca în lateral sau în spate, cu o distanta de maxim 100 mm
înainte de linia exterioara al vehiculului. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli (masurat
cu aparat DMSB)
3.5.7 Diferential blocabil
Permis fara limitari pe ambele punti.
3.5.8 Suspensie
3.5.8.1 Telescoape: La alegere, cu precizarea ca numarul telescoapelor, principiul lor de
functionare si punctele de fixare trebuie pastrate. Telescoapele pe gaz sunt considerate ca având
principiul de functionare comun cu telescoapele hidraulice. Telescoapele reglabile sunt interzise.
3.5.8.2 Sistem de reglare al înaltimii: un sistem original de serie poate fi montat atât timp cât se
pastreaza principiul de functionare al suspensiei originale.
3.5.8.3 Arcuri: fara limitari cât timp se pastreaza tipul de arcuri originale (pe foi, elicoidale, de
torsiune, pneumatice etc.). Punctele de fixare la arcurile pe foi se pot muta.
3.5.8.4 Cercei arc: Se pot monta cercei mai lungi.
3.5.9 Caroserie
3.5.9.1 Dimensiuni
Dimensiunile trebuie sa fie conform celor specificate de producator.
3.5.9.2 Bari de protectie
Barile de protectie si suporturile lor pot fi demontate. Se pot monta bari de protectie noi, dar
acestea nu pot fi facute dupa forma vehiculului si trebuie fixate în punctele de fixare al barii de
protectie originale, exclusiv. Materialul trebuie sa fie rigid si tare. Grosimea materialului nu este
reglementata. Acoperirea golului dintre sasiu si caroserie este interzis.
3.5.9.3 Hard topul, sof topul (pânza) împreuna cu mecanismul de montare/actionare, bancheta
spate, roata de rezerva si suportul ei, oglinzile si suporturile lor, geamurile laterale si de spate,
accesoriile de plastic laterale, semnalizatoarele principale si laterale, clantele usilor pot fi
demontate. Partea de sus al usilor poate fi demontata, iar partea de jos al usilor originale trebuie
sa ramâna pe masina – „half doors”. Masinile care nu au usi din fabrica trebuie dotate cu unele cel
putin de tipul „half doors”. Acestea trebuie sa fie din materiale fara aschii, de exemplu metal,
plastic, Lexan. Definitia pentru termenul „half-doors” este: trebuie sa existe o protectie, care sa
previna picioarele sa iasa în afara vehiculului când acesta este înclinat. Aceasta protectie trebuie
sa fie cel putin de înaltimea medianei vehiculului (minim nivelul seii scaunului). Mediana este
definita în urmatorul fel. Pe fata nivelul capotei, iar pe spate nivelul superior al aripii spate la
masinile cabrio si nivelul geamurilor la masinile cu pavilion metalic. Ca material pentru half-door se
pot folosii tabla striata, Lexan etc. Half doorul trebuie sa functioneze ca o usa.
3.5.9.4 Parti din caroserie (aripi, capota etc.) pot fi schimbate cu alte piese din plastic cu precizia
ca forma si dimensiunile exterioare trebuie sa corespunda pieselor de serie. Habitaclul, panoul
ignifug, tunelul transmisiei si compartimentul de motor trebuie sa ramâna nemodificate. Se poate
largi/retaia numai gaura pentru maneta schimbatorului.
3.5.9.5 Conturul vehiculului nu poate fi schimbata cu banda izolatoare sau alte metode.
3.5.9.6 Parbrizul si rama parbrizului nu pot fi scoase sau plia jos. Parbrizele nu pot fi puternic
avariate din motive de siguranta. Daca masina este dotata cu roll-cage, parbrizul poate fi scos, dar
rama lui trebuie sa ramâna pe masina.
3.5.9.7 Body lift: Permis cu o înaltare maxima de 50 mm. Trebuie facut dintr-un material rigid.
3.5.9.8 Masca fata trebuie sa ramâna orginala.
3.5.10 Lumini
Luminile pe spate si farurile sunt la alegere libera.
3.5.11 Motor
Numai motoarele în 4 cilindrii pot fi schimbate cu alte motoare în 4 cilindrii (fara restrictii referitoare
la producator). Tuningul suplimentar este permis, dar fara adaugari suplimentare (turbo, NOXinjection
etc). Radiatorul si bateria nu pot fi repozitionate de pe locul lor original din
compartimentul de motor.
3.5.12 Rezervor
La alegere; vezi 3.28.
3.5.13 Baterie
Bateria trebuie ferm fixata pe suportul ei original. Borna + al bateriei trebuie acoperita sa nu intre
în contact cu alte piese metalice.
3.5.14 Radiator
Radiatorul este la alegere, dar trebuie sa ramâna în compartimentul de motor.
3.5.15 Transmisie
Cutia de viteze, cutia de transfer si rapoartele în grupuri nu sunt reglementate. Cutiile de viteze
manuale pot fi înlocuite cu unele automate. Tipul de transmisie (permanent, nepermanent) nu
poate fi schimbata.
3.6 CATEGORIA M (MODIFIED – VEHICULE ÎMBUNATATITE)
3.6.1 Informatii generale
Sunt interzise orice modificari ale vehiculelor în afara celor expres permise. O modificare permisa
nu are voie sa aduca dupa sine o modificare nepermisa. Masina trebuie sa corespunda conditiilor
de serie, ca reglementarile EU sau reglementarile importatorului. Toate accesoriile si
echipamentele speciale oferite de producator la cumpararea vehiculului sunt permise daca nu
exista restrictii referitoare la ele. Vehiculele vechi pot fi reconstruite pâna la ultimul model construit
al tipului respectiv de masina. Numai motorina sau benzina sunt permise ca si carburant. În afara
de acestea, se aplica reglementarile urmatoare:
3.6.2 Roti
Toate tipurile de profile sunt permise în afara profilelor agricole de tractor, lanturile si cuiele. Nu se
admite folosirea rotilor duble. Aripile trebuie sa acopere cel putin 1/3 din latimea cauciucurilor.
Daca nu se întâmpla asa, se pot monta overfendere facute din plastic sau cauciuc nontransparent.
3.6.3 Jante
La alegere, cu precizia ca diametrul sa fie sub 18”. Roata de rezerva poate fi scos. Flanse
distantiere sunt admise.
3.6.4 Frâne
Sistemul de frânare este la alegere. Masinile trebuie sa fie dotate obligatoriu cu frâna de mâna,
care sa functioneze doar pe puntea spate. Distributia fortei de frâneare trebuie sa fie egala pe o
axa. Distributia fortei de frânare din fabrica dintre punti nu poate fi schimbata. Frânele
independente pe numai o roata sau numai o punte sunt interzise. Conductele de frâna trebuie sa
fie bine protejate.
3.6.5 Directie
Limitatoarele de directie sunt permise. Scoaterea lor este optionala. Se poate monta servodirectie.
3.6.6 Sistemul de evacuare
Capatul sistemului de evacuare lateral sau vertical trebuie sa fie în partea din spate al masinii (de
la mijlocul ampatamentului în spate). Tevile de evacuare nu pot depasi linia caroseriei. Sistemul
de evacuare poate sa se sfârseasca în lateral sau în spate, cu o distanta de maxim 100 mm
înainte de linia exterioara al vehiculului. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli (masurat
cu aparat DMSB)
3.6.7 Diferential blocabil
Permis fara limitari pe ambele punti.
3.6.8 Suspensie
3.6.8.1 Telescoape: La alegere, cu precizarea ca numarul telescoapelor si principiul lor de
functionare trebuie pastrate. Punctele de fixare pot fi mutate pe plan vertical, dar pozitia
amortizorului trebuie sa ramâna de fabrica. Telescoapele pe gaz sunt considerate ca având
principiul de functionare comun cu telescoapele hidraulice. Telescoapele reglabile sunt interzise.
3.6.8.2 Sistem de reglare al înaltimii: un sistem original de serie poate fi montat atât timp cât se
pastreaza principiul de functionare al suspensiei originale.
3.6.8.3 Arcuri: fara limitari cât timp se pastreaza tipul de arcuri originale (pe foi, elicoidale, de
torsiune, pneumatice etc.). Punctele de fixare la arcurile pe foi se pot muta dar pozitia originala a
axelor si ampatamentul de serie trebuie pastrate. Puntile portale sunt interzise. Spring over axle
este permis. Pentru fiecare punte se admit doua bari de torsiune.
3.6.8.4 Cercei arc: Se pot monta cercei mai lungi.
3.6.9 Caroserie
Dimensiunile trebuie sa fie conform celor specificate de producator.
3.6.9.1 Mediana
Caroseria deasupra medianei masinii poate fi modificata la voie. Mediana este definita în
urmatorul fel. Pe fata nivelul capotei, iar pe spate nivelul superior al aripii spate la masinile cabrio
si nivelul geamurilor la masinile cu pavilion metalic. Exceptie: sub nivelul medianei, pasajul rotilor
poate fi taiata cu maxim 100 mm pentru a facilita montajul rotilor mai mari. Pragul usii poate fi
redusa cu maxim 100 mm, dar asta nu poate afecta grinda pragului. Podul pedalier trebuie sa aiba
o grosime minima de 2 mm daca este din aluminiu sau 1 mm în cazul otelului si este obligatorie
daca originalul nu exista.
3.6.9.2 Bari de protectie
Barile de protectie si suporturile lor pot fi demontate. Se pot monta bari de protectie noi, dar
acestea nu pot fi facute dupa forma vehiculului si trebuie fixate în punctele de fixare al barii de
protectie originale, exclusiv. Materialul trebuie sa fie rigid si tare. Grosimea materialului nu este
reglementata. Acoperirea golului dintre sasiu si caroserie este interzis.
3.6.9.3 Hard topul, sof topul (pânza) împreuna cu mecanismul de montare/actionare, bancheta
spate, roata de rezerva si suportul ei, oglinzile si suporturile lor, geamurile laterale si de spate,
accesoriile de plastic laterale, semnalizatoarele principale si laterale pot fi demontate. Partea de
sus al usilor poate fi demontata (împreuna cu clantele originale), iar partea de jos al usilor
originale trebuie sa ramâna pe masina. Masinile care nu au usi din fabrica trebuie dotate cu unele
cel putin de tipul „half doors”. Acestea trebuie sa fie din materiale fara aschii, de exemplu metal,
plastic, Lexan. Definitia pentru termenul „half-doors” este: trebuie sa existe o protectie, care sa
previna picioarele sa iasa în afara vehiculului când acesta este înclinat. Aceasta protectie trebuie
sa fie cel putin de înaltimea medianei vehiculului (minim nivelul seii scaunului). Mediana este
definita în urmatorul fel. Pe fata nivelul capotei, iar pe spate nivelul superior al aripii spate la
masinile cabrio si nivelul geamurilor la masinile cu pavilion metalic. Ca material pentru half-door se
pot folosii tabla striata, plastic, Lexan etc. Half doorul trebuie sa functioneze ca o usa.
3.6.9.4 Parti din caroserie (aripi, capota etc.) pot fi schimbate cu alte piese din plastic cu precizia
ca forma si dimensiunile exterioare trebuie sa corespunda pieselor de serie.
3.6.9.5 Conturul vehiculului nu poate fi schimbata cu banda izolatoara sau alte metode.
3.6.9.6 Parbrizul si rama parbrizului pot fi demontate împreuna cu suportii lor.
3.6.9.7 Body liftul este permis. Trebuie facut dintr-un material rigid.
3.6.9.8 Masca fata trebuie sa ramâna orginala.
3.6.10 Lumini
Luminile pe spate si farurile sunt la alegere libera.
3.6.11 Motor
Motorul si transmisia pot fi schimbate fara restrictii. Radiatorul, bateria, etc pot fi mutate din
compartimentul de motor si pozitiona altundeva pe masina. Demontarea sau mutarea panoului
ignifug nu este permis.
3.6.12 Rezervor
La alegere; vezi 3.28.
3.6.13 Baterie
Vezi 3.28.
3.6.14 Transmisie
Rapoartele în punti, cardanele, cutia de viteze completa si cutia de transfer se pot schimba fara
restrictii. Puntile se pot schimba, dar trebuie sa fie de aceleasi tip ca originalul (ex. Rigide, portale
etc). Se poate monta diferentiale blocabile pe fata, spate si central. Sistemul de decuplare a
tractiunii pe roti singulare este interzis daca nu este o dotare de serie. Sistemul de transmisie
(permanent, nepermanent) nu poate fi schimbata. Schimbarile tunelului de transmisie sunt
permise.
3.6.15 Sasiu
Dimensiunile sasiului trebuie sa corespunda specificatiilor de serie, numai prinderile barilor
originale de protectie pot fi demontate sau taiate. Ampatamentul nu poate fi schimbat. Pozitia
originala a puntilor trebuie deasemenea pastrata.
3.7 CATEGORIA PM (PROMODIFIED – VEHICULE MODIFICATE
ÎMBUNATATITE)
3.7.1 Informatii generale
Vehiculele trebuie sa aiba doua axe cu toate patru rotile motoare. Caroseria vehiculului trebuie sa
fie usor de identificat ca un vehicul produs în serie. Înaintea înscrierii la PM, trebuie sa fie facute
poze din fiecare parte a vehiculului si trimise la organizatori. Constructia sasiului nu este
reglementata. Folosirea echipamentelor si accesoriilor care nu sunt introduse în prezentul
regulament si care fac vehiculul mai competent sunt interzise.
3.7.2 Sasiu
Nu este reglementat.
3.7.3 Roti si jante
3.7.3.1 Anvelope: Se admit orice roti din cauciuc umflate cu aer, cu înaltimea maxima de 100 cm.
Nu se admit roti duble sau lanturi. Aripile trebuie sa acopere cel putin 1/3 din latimea cauciucurilor.
Daca nu se întâmpla asa, se pot monta overfendere facute obligatoriu din plastic sau cauciuc
nontransparent.
3.7.3.2 Jante: Nu este reglementat. Flanse distantiere sunt admise.
3.7.3.3 Suspensie: La alegere libera. Suspensiile active (hidraulice/pneumatice) sunt interzise.
3.7.3.4 Telescoape: Orice telescop este admis, inclusiv „airshocks”.
3.7.4 Motor
3.7.4.1 Motor: nu este reglementat.
3.7.4.2 Rezervor: Vezi 3.2.8. Rezervoarele de competitie sunt recomandate.
3.7.4.2 Radiator: Radiatorul nu poate fi amplasat în habitaclu, conductele de apa si celelalte
furtunuri trebuie sa fie ferm ancorate si bine protejate daca trec prin habitaclu.
3.7.5 Sistemul de evacuare
Nu este reglementat. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli (masurat cu aparat DMSB).
3.7.6 Baterie
Bateria trebuie ferm ancorat si protejat împotriva scurgerilor. Firele electrice trebuie sa fie bine
protejate.
3.7.7 Frâne
Fara reglementari, cu precizia ca toate rotile trebuie sa fie dotate cu cel putin o frâna. Trebuie sa
existe o frâna de mâna, care sa actioneze doar pe puntea spate. Distributia fortei de frâna din
fabrica dintre punti nu poate fi schimbata. Conductele de frâna trebuie sa fie bine protejate.
Frânele pe o singura roata sunt admise.
3.7.8 Directie
Directie pe toate rotile este interzisa. Sasiurile pivotante sunt interzise.
3.7.9 Caroserie
3.7.9.1 Caroserie: trebuie sa fie usor identificabila ca una de pe o masina produsa în serie.
Caroseria trebuie sa fie prezenta pe toata lungimea ampatamentului, adica de la axa fata la axa
spate. Aripile trebuie sa fie conform definitiilor urmatoare: Aripile trebuie sa fie prezente de la
podea pâna la jumatatea rotii pe verticala. Aripa trebuie sa acopere 1/3 din latimea anvelopei pe
verticala. Daca nu se întâmpla asa, se pot monta aripi aditionale – overfendere – dintr-un material
solid si non-transparent. Trebuie sa exite o capota, aripi fata si spate si laterale ale caroseriei.
Geamurile, daca exista trebuie sa fie din Lexan/Policarbonat.
3.7.9.2 Habitaclu: Toate conductele care trec prin habitaclu trebuie sa fie protejate cu material
ignifug. Pereti de foc între habitaclu si motor, radiatoare si toate sistemele sunt obligatorii.
3.7.9.3 Podea: Podeaua habitaclului trebuie sa fie facut din aluminiu de grosime 2 mm (minim)
sau otel de 1 mm (minim), daca nu exista podeaua originala.
3.7.9.4 Scaune: Sunt obligatorii scaunele tip scoica cu posibilitate de montare a centurilor în 4
puncte. Daca scaunul este ajustabil, trebuie sa fie blocabil pe ambele parti.
3.7.10 Lumini
Luminile pe spate si farurile sunt la alegere libera.
3.7.11 Greutate
Greutatea totala a vehiculului trebuie sa fie între 700-3500 kg
3.8 CATEGORIA P (PROTOTYPE – VEHICULE CONSTRUITE)
3.8.1 Informatii generale
Numai vehiculele cu tractiune integrala, cu doua axe si patru roti motoare, umflate cu aer pot
participa. Rotile duble sunt interzise. Quadurile, ATVurile si side-by-sideurile nu sunt admise. Un
vehicul al carui constructie pare sa fie periculos din anumite puncte de vedere poate fi exclusa de
la participare.
3.8.3 Motor si transmisie
La alegere. Motoarele „hidrostat” si hidraulice sunt interzise.
3.8.3 Sistemul de evacuare
Capatul sistemului de evacuare în lateral sau vertical trebuie sa fie în partea din spate al masinii
(de la mijlocul ampatamentului în spate). Tevile de evacuare nu pot depasi linia caroseriei.
Sistemul de evacuare poate sa se sfârseasca în lateral sau în spate, cu o distanta de maxim 100
mm înainte de linia exterioara al vehiculului. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli
(masurat cu aparat DMSB)
3.8.4 Directie
Sasiurile pivotante sunt interzise. În rest nu este reglementat.
3.8.5 Caroserie
Caroseria trebuie sa fie construita impecabil fara existenta unor elemente provizorice. Nu poate sa
contina muchii ascutite si trebuie sa ofere o protectie suficienta pentru echipaj. Toate elementele
în miscare al motorului si al transmisiei trebuie sa fie protejate suficient. Trebuie sa exite un panou
ignifug între habitaclu si compartimentul de motor. Toate conductele care trec prin habitaclu
trebuie sa fie bine protejate cu material ignifug. Habitaclul trebuie sa aiba o podea închisa din
tabla de aluminiu (de grosime 2 mm min) sau otel (de grosime 1 mm min).
3.8.6 Suspensie
Vehiculul trebuie sa fie dotat cu o suspensie pe arcuri. O conexiune rigida între punte si
sasiu/caroserie este interzisa.
3.8.7 Roti si jante
3.8.7.1 Anvelope, jante: La alegere cu precizia ca rotile duble si lanturile sunt interzise.
3.8.7.2 Diametrul rotii nu poate sa depaseasca 1250 mm.
3.8.8 Scaune
Numarul scaunelor nu este reglementat. Scaunele echipajului trebuie sa fie dotate cu tetiere
rigide. Scaunele de competitie tip scoica, cu posibilitate de montare a centurilor în 4 puncte sunt
obligatorii. Daca scaunul este ajustabil, trebuie sa fie blocabil pe ambele parti.
3.8.9 Frâne
Fara reglementari, cu precizia ca toate rotile trebuie sa fie dotate cu cel putin o frâna. Trebuie sa
existe o frâna de mâna. Distributia fortei de frâna pe o axa trebuie sa fie egala pentru frâna de
mâna si frâna normala. Conductele de frâna trebuie sa fie bine protejate. Frânele pe o singura
roata sunt admise.
Partea IV – Structura sec
iunilor
4.1 Sectiuni pentru evenimentele eurotrial
4.1.1 Pentru fiecare clasa trebuie sa fie prezent urmatorul numar de sectiuni. Este recomandat ca
sectiunile sa fie facute dupa toate sistemele enumerate mai jos, dar organizatorul poate decide
care dintre ele si câte vrea sa construiasca.
8+8 sectiuni pentru categoria O,
8+8 sectiuni pentru categoria S,
8+8 sectiuni pentru categoria M,
8+8 sectiuni pentru categoria PM, care sunt derivate din cele de M.
8+8 sectiuni pentru categoria P.
4.2 Structura sectiunilor
4.2.1 Daca exista directii diferite pentru categoriile O, S, M, PM sau P, acestea trebuie sa fie
caracterizate de culori, cel putin pe partea stânga al fiecarei porti.
4.2.2 Portile sunt marcate în directia mersului, pe jalonul din stânga în urmatorul mod:
Categoria O - albastru
Categoria S - alb
Categoria M - galben
Categoria PM - negru
Categoria P - rosu
4.2.3 În anul de competitie 2010 este permis trecerea prin portile celorlalte clase.
4.3 Sistemul 1 – „Sistem Arial”
Distanta dintre porti – minim 10 metri de traseu între porti, minim 5 metri în linie dreapta (de
exemplu la întoarcerile de 180 grade)
Latimea portilor – 3,00 metri (masurat orizontal)
Latimea portilor speciale de la categoria Proto – 3,50 m (masurat orizontal)
Latimea minima între benzi – 5,00 m (masurat orizontal)
Înaltimea portii sau a benzii – 1,00 m de la pamânt
Numarul maxim de porti pe sectiune – 5
Secventa – portile trebuie sa fie bine marcate cu numerele 1-5, în ordine crescatoare pe parte
stânga
Tarus/Banda – la o distanta minima de 1,00 metri în afara portii
Portile – amplasate la max 90 grade de la traiectoria de mers
4.3.1 Sectiunile trebuie sa fie construite cu banda limitatoare, iar portile în forma unor arii. Acestea
trebuie sa fie destul de mari pentru a permite abordari diferite.
4.3.2 Între porti, numarul încercarilor este nelimitat. Exista numai o limitare de timp de 3,4 sau 5
minute, pe care organizatorul trebuie sa-l defineasca.
4.3.3 Penalizarile sunt detaliate la 4.8
4.3.4 Portile deja trecute nu pot fi trecute înca o data (nici cu fata cât nici cu spatele). Poarta este
masurata ca o linie invizibila între cele doua jaloane. Daca se intra într-o poarta deja trecuta, chiar
si numai cu o parte al vehiculului, atunci toata sectiunea este considerata neterminata.
4.3.5 Startul, semnul („A”) trebuie sa fie cu cel putin 4 metri înainte de prima poarta, marcat pe
partea stânga. Finishul, semnul („E”) trebuie sa fie cu minim 4 metri dupa ultima poarta, marcat pe
partea stânga. Portile trebuie marcate de la 1 la 5 pe partea stânga în directia de mers.
4.4 Sistemul 2 – „Sistem pe sectiuni”
4.4.1 Sectiunile trebuie sa fie construite cu banda limitatoare, fara porti. Sectiunile trebuie
separate între ele cu perechi de sageti sau placi (una pe partea stânga, una pe cea dreapta).
Aceste sageti sau placi semnaleza punctele de penalizare aditionale de la sectiunea neparcursa.
Latimea minima este de 5 m. Aceste sectiuni nu au voie sa fie numai în urcare dreapta.
4.4.2 Între sectoare, numarul încercarilor este nelimitat. Exista numai o limitare de timp de 3,4 sau
5 minute, pe care organizatorul trebuie sa-l defineasca.
4.4.3 Penalizarile pentru sectoare sunt 250/200/150/100/50/0 puncte. Celelalte penalizari sunt
enumerate la 4.8ff.
4.4.4 Sectiunile trecute pot fi trecute din nou cu spatele (daca se doreste) pâna la semnul „A”.
Daca orice vehicul depaseste linia imaginara „A” din nou, sectiunea se considera imediat oprita si
neterminata. Nu se admit noi încercari. Timpul cel mai bun se clasifica.
4.4.5 Startul, semnul („A”) trebuie sa fie cu cel putin 4 metri înainte de primul sector, marcat pe
partea stânga. Finishul, semnul („E”) trebuie sa fie cu minim 4 metri dupa ultimul sector, marcat pe
partea stânga. Portile trebuie marcate de la 1 la 5 pe partea stânga.
4.5 Sectiunile practicabile
4.5.1 Comisia Eurotrial trebuie sa verifice si sa aprobe sectoarele cu o ora înaintea startului.
4.5.2 Sectiunile claselor O, S, M si PM trebuie sa fie parcurse cu masina înaintea startului
competitiei. Comisia Eurotrial trebuie sa verifice acest lucru, iar daca este necesar, sa oblige
organizatorul sa parcurga sectiunile.
4.5.3 Pilotii si copilotii pot sa parcurga sectiunile pe jos înaintea începerii competitiei.
4.6 Reguli de conducere
4.6.1 Vehiculul trebuie sa intre în toate sectiunile cu fata. Toate portile si sectoarele sectiunilor
trebuie sa fie abordate în directia frontala, de la sectiunea de start pâna la sfârsit. Toate portile
(Sistem 1) pot fi trecute în directie frontala doar o singura data.
4.6.2 Daca exista porti/sectoare folosite pentru mai multe clase, se puncteaza numai
portile/sectoarele clasei relevante, cu exceptia celor scrise la punctul 4.2.3. Se poate intra/trece
printr-o poarta de la o alta categorie, fara penalizari.
4.6.3 Alte schimbari la reguli pot fi introduse la briefing.
4.6.4 Participantii trebuie sa urmareasca toate instructiunile date de directorul de concurs, oficiali
si de arbitri.
4.6.5 Între porti/sectoare, numarul încercarilor este nelimitat. Exista numai o limitare de timp,
publicat la briefing/startul sectiunii. Daca se depaseste timpul maxim pentru sectiune, acesta este
imediat oprita si se claseaza ca neterminata. În sistemul 1 vehiculul este evaluat dupa evolutia sa
pâna la punctul în care a ajuns la terminarea timpului. La sistemul 2 cea mai buna încercare
conteaza.
4.6.6 Startul si finishul unei sectiuni trebuie sa fie bine marcate. Se da startul când arbitrul sectiunii
si pilotul sunt pregatiti. Masurarea timpului începe când vehiculul atinge linia de start („A”).
Sectiunea se termina când vehiculul trece de linia de finis („E”). Acelasi lucru este valabil si pentru
portile/sectoarele din sectiune.
4.6.7 Organizatorul defineste timpul maxim pentru fiecare sectiune. 3, 4 sau 5 minute.
4.6.8 Este permis trecerea pe lânga o poarta. Portile trebuie sa fie trecute în ordine numerica.
Daca un participant atinge sau trece printr-o poarta fara sa fi trecut cel cu numarul precedent,
aceasta poarta conteaza ca netrecuta si sectiunea este oprita. A atinge o poarta înseamna a intra
printr-o poarta sau a atinge un jalon al portii.
4.6.9 O poarta se considera trecuta daca linia imaginara dintre cele doua jaloane ale portii este
trecuta cu cel putin o roata din fata, cu numarul portii pe partea stânga a directiei de mers.
4.7 Sistemul de punctaj
4.7.1 Acordarea punctelor de penalizare se face de catre arbitrii responsabili pentru sectiune.
4.7.2 Neconcordantele în punctaj trebuie clarificate pe loc, imediat.
4.7.3 În cazul oricarei neclaritati, arbitrii pot consulta directorul de concurs.
4.7.4 Contestarea deciziilor arbitrilor nu este permis.
4.8 Puncte de penalizare
Daca un punct de penalizare mai înalt urmeaza direct dupa un punct de penalizare mai mic,
conteaza punctul de penalizare mai înalt (exemplu: atingerea jalonului portii/doborârea jalonului
portii). Acest lucru este valabil daca nu se schimba directia de mers.
4.8.1.1 Datul cu spatele = 6/5/4/3/2/1 puncte de penalizare pentru O, S, M. Un vehicul da cu
spatele când merge în marsarier, ruleaza sau aluneca în spate. Daca vehiculul se opreste si se
misca din nou în spate, aceasta nu se penalizeaza din nou. O noua penalizare se acorda daca
miscarea în spate este intrerupta de o miscare în fata.
4.8.1.2 Datul cu spatele = 3 puncte de penalizare pentru PM si P. Un vehicul da cu spatele când
merge în marsarier, ruleaza sau aluneca în spate. Daca vehiculul se opreste si se misca din nou
în spate, aceasta nu se penalizeaza din nou. O noua penalizare se acorda daca miscarea în spate
este intrerupta de o miscare în fata.
4.8.2 Atingerea portii = 5 puncte de penalizare. Nu se penalizeaza atingerea indirecta, de exemplu
cu pietre sau noroi aruncate de roata. Atingerile succesive sunt admise. Daca directia se schimba,
se penalizeaza ca o atingere noua.
4.8.3 Trecerea sub banda limitatoare = 5 puncte de penalizare.
4.8.4 Atingerea bandei limitatoare sau al tarusului bandei = 5 puncte de penalizare. Nu se
penalizeaza atingerea indirecta, de exemplu cu pietre sau noroi aruncate de roata. Fiecare
atingere se penalizeaza.
4.8.5 Darâmarea unei porti sau ruperea bandei limitatoare = 25 puncte de penalizare. Fiecare
jalon de la poarta sau banda limitatoare darâmat, rupt sau trecut peste este penalizat cu 25
puncte. Darâmat înseamna ca jalonul este în contact cu pamântul în minim doua puncte. Trecut
peste înseamna ca jalonul a fost rasturnat de roata sau când roata este în afara liniei portii. Rupt
înseamna o rupere vizibila al portii sau a benzii.
4.8.6 Poarta netrecuta = 50 puncte de penalizare. Fiecare poarta netrecuta sau netrecuta în
totalitate într-o sectiune se penalizeaza cu 50 puncte.
4.8.7 Sectiune incorect completata = 50 puncte de penalizare
Valabil pentru sistemele 1 si 2. O sectiune nu este terminata regulamentar când:
a.) Pilotul renunta la sectiune din orice motiv.
b.) Vehiculul nu poate sa termine sectiunea fara ajutor exterior.
c.) Sectiunea nu este parcursa pâna la linia de finis „E”.
d.) Întregul vehicul paraseste traseul sub banda limitatoare laterala.
e.) Sectiunea este parasita prin linia de start „A”.
f.) Pilotul sau copilotul îsi scoate centura de siguranta sau casca.
g.) Pilotul sau copilotul atinge banda limitatoare cu mâna pentru a ajuta sub orice forma.
h.) Se depaseste timpul maxim.
i.) În sistemul 1, când o parte din vehicul intra, trece sau atinge o poarta deja trecuta.
În cazul tuturor punctelor listate, sectiunea se opreste imediat.
4.8.8 Sistemul 2 = 250/200/150/100/50/0 puncte de penalizare. Daca o sectiune nu este terminata
regulamentar se cumuleaza urmatoarele puncte de penalizare: 50 puncte pentru neterminarea
sectiunii, toate punctele cumulate pâna la momentul respectiv (de exemplu rupere de jalon),
punctele pentru cea mai buna încercare.
4.8.9 Sectiunile neparcurse sau refuzate = 500 puncte de penalizare. Toate sectiunile în care nu
se intra sau care se refuza pâna la sfârsitul competitiei se penalizeaza cu 500 puncte de
penalizare.
4.8.10 Clasificarea datului cu spatele
Numai pentru clasele Original, Standard si Modified
6 Puncte de penalizare
Jeep: CJ Willys
Suzuki: L50 – L80 – SJ410 – SJ413 – Samurai
Steyer Puch: Haflinger
Mahindra: CJ 340 SWB
5 Puncte de penalizare
Daihatsu: Taft F10 – F20 – F50
Suzuky: Jimny
Jeep: CJ5
Lada: Niva
4 Puncte de penalizare
Land Rover: 88
Daihatsu: Feroza
Suzuki: Vitara SWB
Mahindra: 540 LWB
Toyota: J40, RAV4 SWB
Kia: Sportage
3 Puncte de penalizare
AMC: Mutt M151A1/A2
Asia: Rocsta
Jeep: CJ7 – Wrangler TJ/YJ
Daihatsu: Rocky
Land Rover: Defender 90
Suzuki: SJ410 LWB – SJ413 LWB
Toyota: J90 SWB – J40 – RAV4 LWB
Mercedes-Benz: G SWB
Honda: HRV
2 Puncte de penalizare
Auto Union: Munga
Suzuki: Vitara LWB
Hyundai: Galloper SWB
Toyota: J70 SWB
Steyr-Puch: Pinzgauer
Opel: Frontera SWB
Nissan: Patrol SWB – Patrol GR SWB – Terrano
1 Punct de penalizare
Jeep: CJ6 – CJ8 – Cherokee
Chevrolet: Blazer
Ford: Bronco
Isuzu: Trooper LWB
Land Rover: 109 – Defender 110/130 – Range Rover – Discovery
Mercedes-Benz: G LWB
Mitsubishi: Pajero LWB
Nissan: Patrol LWB – Patrol GR LWB – Terrano LWB
Opel: Frontera LWB – Monterey LWB
Toyota: 4Runner – Hilux – 90 LWB – J80
Dodge: Ramcharger
Kia: Sorento
Hyundai: Galloper LWB
Gruparile sunt facute de Comisia Eurotrial.
Toate vehiculele care nu figureaza si vor sa ia startul în categoriile O, S sau M trebuie sa consulte
organizatorul înaintea începerii competitiei. Vehiculelor i se va determina un punctaj, care se va
trece pe fisa de punctare.
4.9 Locurile permise spectatorilor
Organizatorul trebuie sa se asigure ca sectiunile nu pun în pericol spectatorii. La toate zonele
periculoase, spectatorii trebuie sa stea dupa o banda limitatoare secundara sau bariera.
4.10 Schita traseului
Este recomandat ca împreuna cu documentele competitiei sa se faca o schita a zonei de concurs,
care sa includa urmatoarele puncte:
- Amplasarea taberei pilotilor
- Amplasarea sectiunilor individuale
- Amplasarea Serviceului
- Amplasarea Spalatoriei
- Locatiile echipelor de salvare, al medicilor si al pompierilor
4.11 Securitate
La locul competitiei trebuie sa fie prezente stingatoare de incendii si eliminatoare de ulei într-o
cantitate suficienta.
Trebuie sa fie un numar adecvat de vehicule de salvare si trebuie sa fie posibil chemarea unui
medic într-un timp foarte scurt. Un drum de acces pentru echipele de salvare trebuie sa fie pastrat
liber non-stop.

Campionatul Naional Eurotrial România

Emis de: Transsylvania Off Road Club

Valabil de la: ianuarie 2010

artea I – Condiii generale

1.1Definitie si statutTrialurile off-road sunt probe de îndemânare în teren accidentat pentru vehicule de teren cutractiune integrala, pe un traseu/distanta bine definita. Trialurile off-road sunt competitii de distantascurta, cu probe specifice navigarii pe teren accidentat.

1.2 Înscrieri si conditii de participare

1.2.1 Cerinta principala pentru înscriere/participare este posedarea unui permis de conducerevalabil national/international pentru vehiculul folosit în competitie (cum ar fi carnet de categoria Bsau C).

1.2.2 Este permis un singur copilot în timpul parcurgerii sectiunilor. Copilotul trebuie sa fie de ovârsta de minim 16 ani. În cazul în care copilotul este minor, un tutore legal trebuie sa semneze formularul de înscriere în locul acestuia. Pilotul poate sa decida daca navigatorul sa fie înauntru sau în afara masinii (printre spectatori) în timpul parcurgerii sectiunii. În timpul competitiei copilotul poate sa îndeplineasca anumite functii, dar nu are voie sa conduca masina.

1.2.3 Pilotul fiecarei masini trebuie sa prezinte urmatoarele documente pentru a fi admis încompetitie:• Asigurare valabila în tara, sau emisa pe loc de catre organizator pentru echipaj (pilot)• Vehiculul sa corespunda standardelor sportive legale ale categoriei la care participa• Vehiculul sa corespunda cererilor de poluare fonica• Vehiculul sa corespunda cererilor de securitate• Vehiculul sa corespunda ceintelor impuse de sponsorii evenimentului

1.2.4 Înfatisarea exterioara a vehiculului nu poate fi de asa fel încât sa dauneze imaginiimotorsportului.

1.3 Înscriere, Taxa de înscriereÎnscrierea se face pe net pe siteul organizatorului sau la fata locului. Termenul limita la înscriereeste înainte cu o ora de deschiderea sectiunilor. Formularul de înscriere trebuie completat integralsi citet, cu litere de tipar. Toate explicatiile necesare trebuie sa fie trecute pe formular. Formularulde înscriere trebuie semnat atât de pilot cât si de copilot (în cazul în care este numit unul).

1.4 Termenul limita la înscriere

1.4.1 Prin data termenului limita la înscriere (data, ora) se întelege sfârsitul perioadei în care sepot preda înscrierile. Pâna la aceasta data, organizatorul trebuie sa aiba toate înscrierile.

1.4.2 Schimbarea clasei de participare nu este posibila dupa termenul limita de înscriere. Singuraexceptie este înscrierea la clasa gresita din punct de vedere al dotarilor, dar numai cu acordulComitetului Eurotrial.

1.5 Refuzarea înscrierilor1.5.1 Organizatorul are dreptul de a refuza înscrieri fara a da un motiv.

1.5.2 Înscrierea este refuzata în orice caz, daca nu corespunde formularului de înscriere, taxa departicipare nu a fost platita înainte de termenul limita, cerintele de baza nu sunt satisfacute,respectiv cele privind pilotul si vehiculul.

1.6 Confirmarea înscrierilor o confirmare scrisa a înscrierilor poate fi emisa de catre organizator.

1.7 Acceptarea înscrierilorPrin acceptarea înscrierilor, se stabileste legatura între organizator si participant.

1.8 Contractul de înscriereContractul îi obliga pe pilot si (dupa caz) pe copilot sa participe la eveniment sub conditiileprezente în anunt.

1.9 Retragerea din competitie

1.9.1 Participantii au dreptul sa renunte la participare în cazul anularii sau amânarii competitiei cu peste 24 ore sau în cazul prezentarii unor dovezi prin care se justifica neprezentarea din motive independente de concurent.

1.9.2 Participantul are dreptul de a cere returnarea taxei de înscriere numai în cazul anulariicompetitiei sau amânarii ei cu peste 24 ore si numai daca respecta dreptul de retragere imediata,limitata în timp.

1.10 Admiterea la start si categoriile1.10.1 Participarea este posibila într-una din urmatoarele categorii:• O (Original)• S (Standard)• M (Modified)• PM (Pro-Modified)• P (Proto)1.10.2 Participarea în afara competitiei nu este permisa.

1.11 Verificarea Documentelor si verificarea tehnica

1.11.1 Documentele participantilor si al vehiculelor trebuie sa fie verificate înainte de începereacompetitiei respective. Piloti care au prezentat toate documentele necesare vor primi fisa depunctaj dupa verificarea documentelor. Dupa verificarea tehnica, vehiculele vor fi marcate.

1.11.2 Pentru verificarea documentelor participantii sunt obligati sa prezinte:• Un permis de conducere valabil national sau international• Act de renuntare la pretentii al posesorului vehiculului• Copilotul trebuie sa fie de o vârsta de minim 16 ani. În cazul în care copilotul este minor, untutore legal trebuie sa semneze formularul de înscriere în locul acestuia.

1.11.3 Pentru verificarea tehnica participantii trebuie sa se prezinte în mod obligatoriu la toatecategoriile.

1.11.4 Vehiculele care nu corespund cerintelor tehnice vor fi respinse. În cazul în careslabiciunile/defectele pot fi reparate, o noua verificare tehnica poate fi determinata. Verificareanoua trebuie sa aiba loc fara o notificare noua si în fiecare caz în care masinile se defecteaza înorice moment dupa verificarea tehnica. Vehiculul reparat poate relua concursul numai dupa ce afost re-evaluat de catre oficiali.

1.12 Statut tehnic

1.12.1 Vehiculele trebuie sa fie conform tuturor punctelor cerintelor tehnice pe durata întreguluieveniment. Pe întreaga durata a evenimentului, pot avea loc verificari-surpriza. Prin nerespectarearegulilor, oficialul responsabil pentru verificari tehnice are dreptul de a descalifica masina dincompetitie.

1.12.2 Dupa startul vehiculului de competitie, tipul cauciucurilor folosite, cât si dimensiunile nu potfi schimbate pâna la sfârsitul competitiei.

1.13 Antrenamente ,pozitia de start si briefingul pentru piloti

1.13.1 Antrenamentele pe sectiunile de concurs sunt interzise. Fiecare persoana poate lua startulnumai o singura data ca pilot.

1.13.2 Dupa verificarea documentelor, organizatorii pot determina în care sectiune sau la ce orade start participantul poate lua startul.

1.13.3 Înaintea startului în sectiuni, va avea loc un briefing. Participarea este obligatorie pentrutoti pilotii.

1.13.4 Organizatorul poate determina închiderea oricarei sectiuni singulare la un moment dat.Acest fapt trebuie mentionat la briefing.

1.13.5 Organizatorul poate sa puna la dispozitia concurentilor o sectiune de antrenament diferit decele de concurs.

1.14 Abandonul/ Iesirea din competitieNu se vor acumula puncte în cazul abandonului/iesirii din competitie.

1.15 Închiderea competitiei si controale tehnice

1.15.1 Competitia ia sfârsit când toti participantii ramasi în concurs au trecut cu masina prinsectiunile dedicate lor sau când se depaseste limita de timp, anuntata de organizator. Toatemasinile care sunt la linia de start în momentul sfârsirii timpului acordat sectiunii au dreptul de aparcurge sectiunea respectiva. Pentru o tranzactie corecta, oficialii vor strânge fisele de punctaj dela participantii aflati pe linia de start al sectiunii.

1.15.2 Dupa competitie si pâna la terminarea timpului alocat pentru contestatii, orice schimbare pemasini este interzisa. Se poate ordona stabilirea unui „ Parc închis”. Un „parc închis” trebuie sa fiestabilit la sfârsitul competitiei timp de o ora dupa predarea ultimei fise de punctaj. În cazul în careorganizatorul ordona un „parc închis” mai extins în timp, acesta trebuie supravegheat non stop (zi si noapte) de catre o echipa de paza.

1.16 Clasament

1.16.1 Castigatorul clasei la competitie este participantul cu numarul cel mai scazut de puncte depenalitate.

1.17 Întâmplari particulare, descalificare

1.17.1 Participantii unui eveniment de Eurotrial sunt obligati sa manifeste un comportament sportivsi de fair-play. Trebuie sa se comporte loial atât fata de organizatori cât si fata de ComisiaEurotrial si sa se abtina de la orice actiune care ar putea dauna imaginii Eurotrialului.

1.17.2 Toate abaterile de la aceste reguli de comportament si de la regulile legale de sport potduce la descalificarea din competitie.

1.17.3 Urmatoarele exemple nu reprezinta o lista exclusiva si definitiva, numai cele mai importanteabateri si consecintele posibile fiind listate:

1.17.3.1 Neplatirea cecurilor emise, falsificarea transferurilor de bani: Descalificare din Campionat(comisia Eurotrial)

1.17.3.2 Participarea pilotilor neautorizati pentru start, încercarea de a participa: Descalificare dela etapa (comisia Eurotrial)

1.17.3.3 Participarea unor vehicule neautorizate sau care nu sunt conform regulamentului,încercarea de a participa: Excluderea din clasament (arbitru de traseu), suspendare (director deconcurs)

1.17.3.4 Comportament puternic neglijent: Suspendare (arbitru de traseu)

1.17.3.5 Nerespectarea regulilor de conducere: de la atentionare pâna la suspendare (arbitru detraseu)

1.17.3.6 Nerespectarea indicatiilor date de organizatori, directorul de concurs sau arbitrii detraseu: de la atentionare pâna la suspendare (arbitru de traseu/juriu)

1.17.3.7 Refuzarea unei verificari tehnice anterioare: Descalificare de la etapa (director deconcurs)

1.18 RezultateRezultatele partiale cât si cele finale trebuie sa fie afisate de catre organizator cu treizeci deminute înainte de festivitatea de premiere.

1.19 Procedeul pentru contestatii

1.19.1 Toti participantii au dreptul de a face contestatii împotriva unui vehicul sau unui participantdin propria categorie, daca banuiesc ca vehiculul nu corespunde reglementarilor cerute deRegulamentul Eurotrial. Contestatia scrisa trebuie înmânata exclusiv Comisiei Eurotrial.

1.19.2 Contestatiile colective, pe nivel de clasa nu sunt admise si vor fi respinse de catre ComisiaEurotrial. O contestatie se considera contestatie colectiva daca:

1.19.2.1 Mai multi participanti semneaza o contestatie si o preda.

1.19.2.2 Un participant contesta pentru sau împotriva mai multor vehicule, chiar si cu aceeasiargumentare/cauza.

1.19.3 Subiectul contestatiei trebuie sa fie evident; cauza protestului trebuie sa fie mentionatconcret.

1.19.4 O limitare mentionata în contestatie, sub forma faptului ca în cazul unui succes, puncteleanterioare sa nu fie tratate, nu va fi luata în considerare. Comisia Eurotrial va trata toate puncteledin contestatie.

1.19.5 Limitele de timp pentru contestatii sunt reglementate în urmatorul mod: Toate contestatiilede natura tehnica împotriva vehiculelor trebuie sa fie facute cu cel mult 30 minute dupa terminarea tuturor sectiunilor a participantului în culpa (În maxim 30 de minute de la momentul în care pilotul împotriva caruia se face contestatia îsi preda fisa de punctaj)

1.19.6 Toate contestatiile trebuie sa fie tratate imediat. Pentru a trata contestatia, oficialul trebuiesa ceara ajutorul a doua persoane (daca este posibil, tot oficialii) alese de el, din care unul trebuiesa fie membrul Comisiei Eurotrial. Trioul dezbate si decide având în vedere reglementarile învigoare, prin vot. În cazul în care membrii aditionali sunt participanti în competitie, nu este permisalegerea unui pilot sau copilot din aceeasi clasa cu contestatia în culpa.

1.19.7 Odata cu înmânarea scrisorii de contestatie Comisiei Eurotrial, o taxa de contestatie de 100euro (cash) trebuie platiti.

1.19.8 În cazul în care contestatia este respinsa, sau se dovedeste nejustificat, taxa de contestatieramâne la Comisia Eurotrial.

1.19.9 O contestatie se poate face numai împotriva unui vehicul din aceeasi clasa.

1.20 Procedura de reclamatie

1.20.1 Decizia luata în urma procedurii de contestatie poate fi atacata prin procedura dereclamatie. Daca cel care depune contestatia sau cel împotriva caruia se face contestatiaobiecteaza decizia luata, oficialul responsabil trebuie sa primeasca o informare scrisa la maximtreizeci de minute din momentul publicitarii deciziei.

1.20.2 Daca oricare dintre persoana care depune contestatia sau cel atacat prin contestatie facereclamatia, pe lânga scrisoarea de reclamatie trebuie sa fie depusa suma de 150 Euro ComisieiEurotrial.

1.21 Informatii referitoare la proceduri si decizii

1.21.1 Numai Directorul de concurs – sau în lipsa lui, directorul adjunct – are dreptul de a facepublice informatii referitoare la partea organizatorica al evenimentului.

1.21.2 Definitiile din anunturile oficiale sunt inferioare deciziilor oficialilor, iar nivelul cel maisuperior al jurisdictiei este Comisia Eurotrial.

1.21.3 Deciziile si sanctiunile jurisdictiei sportive al organizatorului sau al reprezentantilor ei nu potfi contestate, cu exceptia cazurilor de distrugere prin neglijenta grava sau intentionata.

1.22 Excluderea posibilitatii de recurgere la metode legale

1.22.1 Recurgerea la metode legale asupra deciziiei Comisiei Eurotrial, a arbitrilor si aorganizatorilor în legatura cu verdictul final este exclusa.

1.22.2 Deciziile si sanctiunile organizatorului, Comisiei Eurotrial, sau a comisiei de arbitrare cât sial reprezentantului ei nu pot fi contestate , cu exceptia cazurilor de distrugere prin neglijenta gravasau intentionata.

1.23 Scutirea de responsabilitati (responsibabilitate la pericol, neglijentausoara)Odata cu înscrierea în competitie, predarea fisei de înscriere si de renuntarea la pretentii, pilotulsi copilotul renunta la orice pretentie financiara si materiala fata de organizatori, Comisia Eurotrialsi orice alt organ sau persoana implicata în organizarea si desfasurarea evenimentului la toatedaunelele care i-au fost cauzate autovehiculului sau echipajului pe durata evenimentului. Totodatase obliga sa plateasca orice dauna provocata de catre autovehiculul sau sau echipajul lui pedurata evenimentului.

1.24 Scutirea de pretentii de catre proprietarul vehiculului

1.24.1 Daca pilotul nu este proprietarul vehiculului folosit în competitie, acesta trebuie sa prezintescutirea de pretentii, din partea proprietarul vehiculului, pe formularul de înscriere, în forma scrisa.

1.24.2 În cazul în care proprietarul nu semneaza aceasta scutire de pretentii obligatorie, pilotulvehiculului este responsabil pentru cele listate în 1.23 în fata tuturor pretentiilor proprietaruluivehiculului, în afara cazurilor de distrugere prin neglijenta grava sau intentionata. Aceastarenuntare la pretentii se refera cele din punctul 1.23, cu exceptia cazurilor de distrugere prinneglijenta grava sau intentionata.1

.25 Responsabilitate, schimbarea anuntului, anularea evenimentului

1.25.1 Participantul (pilot, copilot, detinatorul si proprietarul vehiculului) participa pe propriaraspundere la eveniment. El singur este responsabil pentru toata distrugerea facuta de el însusisau de vehiculul lui, cu exceptia stabilirii unei întelegeri înainte de competitie de genul asigurariispeciale.

1.25.2 Organizatorul are dreptul de a modifica anuntul datorita unor factori superioare, conditii desiguranta sau datorita autoritatilor sau chiar sa anuleze evenimentul fara sa fie tras la raspunderepentru asta, cu exceptia: (vezi ultimul rând de la 1.22.2). Organizatorii sunt responsabili doar încazul în care exista întelegeri primordiale legate de obligativitatea organizarii de competitie.

Partea II – Condiii legate de inerea unei etape deEurotrial

2.1 Baza competitieiCampionatul European de Trial trebuie sa fie tinut conform regulilor Eurotrial.Regulile Eurotrial vor fi hotarâte la întâlnirea anuala de eurotrial.

2.2 ParticipantiPentru anul competitional 2010 participarea la etapele Campionatului National Eurotrial estepermis oricarui doritor care respecta conditiile de participare si legile Eurotrialului. Aceastaparticipare nu necesita licenta pentru masina, pilot cau copilot. Singura etapa care necesita licentapentru masina, pilot si copilot este Campionatul European, organizat în Suedia în data de 13-15August. Aceste licente vor fi emise de catre Comisia Eurotrial.

2.3 Casti de protectieÎn toate etapele Campionatului National Eurotrial, purtarea castilor de protectie este obligatorie. Seadmit numai casti de protectie auto sau moto ( nu se admite: casti gen constructii, speologie, schi,de armata, de bicicleta etc.)

2.4 ClaseLa înscriere, fiecare participant alege o clasa de participare. Schimbarea vehiculului sau a claseiîn timpul competitiei este interzis.

2.6 Numarul participantilor pe claseNumarul minim de participanti pe clasa este de 5 echipaje. Daca la o competitie nu se prezinta lastart mai mult de patru echipaje aceasta clasa poate sa fie inclusa într-o clasa, stabilita deComisia Eurotrial.

2.7 Reguli pentru pilotiPe tot parcursul competitiei, participantul trebuie sa se conformeze indicatiilor si regulilor impusede organizatorii competitiei, arbitrilor si persoanelor autorizate. În timpul briefingului pentru piloti,pot fi introduse reguli suplimentare. Orice modificare facuta în regulament trebuie afisata. Regulilesuplimentare publicate de organizatori, nu trebuie sa se intercaleze cu regulile stabilite înregulamentul general.

2.8 Nerespectarea regulilorDaca o contestatie contra unui participant se dovedeste a fi justificata, acest fapt conduce ladescalificare imediata din competitie a echipajului în cauza.

2.9 Punctare

2.9.1 Indiferent de clasa de participare, dupa ultima sectiune, se calculeaza castigatorul etapei.

2.9.2 Rezultatele tuturor participantilor dintr-o categorii sunt calculate pe baza punctelor depenalizare cumulate. Prin parcurgerea sectiunilor, participantul cumuleaza puncte de penalizare.Punctele de penalizare din toate sectiunile sunt cumulate. În cazul egalitatii la numarul de puncte,comparatia directa dintre toate sectiunile este decisiva. Daca egalitatea persista, departajareafinala se face prin parcurgerea unei sectiuni aditionale.

2.9.3 Punctele de penalizare sunt baza calculului clasamentului etapei pe categorii. Castigatorulcategoriei este participantul cu cele mai putine puncte de penalizare cumulate. Rezultateleintermediare, cât si cele finale trebuie afisate de catre organizatori.

2.9.4 Punctele cumulate stau la baza clasamentului etapei si al Campionatului National. Primelepatru echipaje de la toate categoriile vor reprezenta România la Campionatul European deEurotrial din anul urmator.

2.9.5 Acordarea punctelor primite în toate categoriile:Locul 1 30 puncteLocul 2 27 puncteLocul 3 25 puncteLocul 4 24 puncteLocul 5 23 puncteLocul 6 22 puncteLocul 7 21 puncteLocul 8 20 puncteLocul 9 19 puncteLocul 10 18 puncteLocul 11 17 puncteLocul 12 16 puncte...Locul 27 1 punct

2.9.6.Rezultate: Organizatorul trebuie sa publice clasamentul complet cu maxim treizeci de minuteînaintea începerii festivitatii de premiere. Clasamentul trebuie sa contina urmatorele informatii:clasa, pozitia ocupata, numarul de start, nume, prenume, puncte de penalitate.

2.10 PublicitatePrin înscriere participantul este obligat ca pe întreaga durata a evenimentului sa aiba pe masinanumarul de start si autocolantele sponsorilor pe capota si pe zonele laterale ale vehiculului. Dupacaz, se poate cere un spatiu liber pe capota (chiar si prin înlaturarea unor autocolante existente).Orice publicitate care este în competitie directa cu una din companiile-sponsor ale evenimentuluitrebuie sa fie înlaturata sau acoperita.

2.11 SectiuniSectiunile pentru clasele Original, Standard, Modified, Pro-Modified trebuie sa fi fost parcurse decatre organizator cu vehiculul corespondent clasei respective. Arbitrul/Oficialul trebuie sa fie defata la aceasta încercare si poate cere repetarea ei.

2.12 Lista de startOrganizatorul trebuie sa publice o lista a tuturor participantilor, care trebuie sa contina informatiileurmatoare: clasa, numarul de start, natiune, nume, prenume, vehicul.

2.13 Decizii importanteComitetul Eurotrial va arbitra discutiile care pornesc din interpretararile diferite ale regulamentului.

Partea III – Reguli tehnice

3.Vehicule permise - Admitere

3.1.1 Numai vehicule cu doua punti si tractiune integrala pot participa în competitii. Pentrucategoriile O, S, M, cel putin 50 de vehicule asemanatoare trebuie fi fost produse în întreaga lume.Acest fapt trebuie dovedit de catre proprietar, daca exista dubii.

3.1.2 Exista mai multe categorii de participare:Grupul de trial O (Original / masini originale)Grupul de trial S (Standard / masini de serie)Grupul de trial M (Modified / masini îmbunatatite)Grupul de trial PM (Pro Modified / masini modificate îmbunatatite)Grupul de trial P (Proto / prototipi)

3.1.3 Masa maxima autorizata al vehiculului nu poate depasi 3500 kg, iar masa minima trebuie safie de minimum 700 kg.3.1.4 Quaduri, ATVuri si side-by-sideurile nu sunt permise.

3.2 Reguli de securitateMinimul de securitate necesar pentru participare este:

3.2.1 Parbriz: În cazul unui parbriz folosit la O si S. Este recomandat sticla tip securit, dar suntacceptate si „Lexan” sau „Makralon”. Plexiglasul nu este permis în nici un caz. În grupurile M, PM,P sticla tip securit, „Lexan” sau „Makralon” sunt recomandate. Parbrizele nu au voie sa fie avariateîn nici un fel, pentru motive de securitate. În caz de avariere pe parcursul competitiei, acestatrebuie aprobat de catre comisia tehnica pentru continuare. Prin folosirea unui roll cage exterior –cusca de protectie – parbrizul poate fi înlaturat din cadru, la clasele unde este permis.

3.2.2 Tractare/ochiuri de tractare: Vehiculul trebuie echipat cu un ochi de tractare cu undiametru interior de cel putin 50mm, în partea din fata si unul în partea din spate. Acestea trebuiesa fie bine ancorate, usor accesibile si vopsite în rosu, galben sau portocaliu pentru a fi în contrastcu culoarea caroseriei. Valid pentru grupurile O, S, M, PM si P.

3.2.3 Scaune: Scaunele echipajului trebuie sa fie ferm ancorate de vehicul si trebuie sa fie dotatecu tetiere rigide. Sunt recomandate scaunele tip scoica.

3.2.4 Pornire: În cazul vehiculelor cu cutie de viteze automata: trebuie sa se asigure ca motorulpoate fi pornit numai în pozitia N sau P al schimbatorului.

3.2.5 Scut protector: Optionala, la alegere.

3.2.6 Întrerupator general: Întrerupatorul general este obligatoriu în categoriile M, PM, P. PentruO, S si masinile diesel acest sistem este recomandat. Întrerupatorul general trebuie sa decuplezebateria, alternatorul, contactul, sistemele de control electronice etc. Simultan trebuie sa se asigureca odata cu actionarea întrerupatorului general, motorul se opreste. Întrerupatorul general trebuiemontat pe partea pilotului în fata parbrizului (în cazul masinilor fara parbriz între capota si bord).Trebuie pozitionat în asa fel încât sa fie usor accesibil si din interior si din exterior. Pozitiiledeschis/închis trebuie sa fie marcate vizibil.

3.2.7 Rezervor, baterie: tipul de rezervor este la alegere la categoriile S, M, PM si P. Acestatrebuie sa fie ancorat ferm de caroserie într-o pozitie cât mai protejata. Rezervorul trebuie sa fiedespartit de habitaclu cu un zid ignifug. Rezervorul trebuie sa fie etansat pe toate partile. Aceeasireguli se aplica la M, PM, P pentru baterie. Polul + al bateriei trebuie sa fie acoperit pentru a nuputea intra în contact cu alte piese metalice.

3.2.9 Conducte: conductele de carburant, lubrifiant si de frâna care sunt în afara caroserieitrebuie protejate (împotriva pietrelor, coroziunii, alte lovituri etc). Conductele din interiorulcaroseriei trebuie sa fie protejate împotriva oricarui risc de incendiu. Daca în grupurile S, M, PMsau P, sunt pastrate sistemele originale de fabrica, nu este necesara montarea unei protectiiaditionale. Daca rezervoarele nu sunt de serie, circuitul trebuie sa contina o valva anti-retur.

3.2.10 Centuri de protectie: Pentru grupurile O, S, concurentii trebuie sa aiba centuri de protectieîn cel putin 3 puncte. În grupurile M, PM si P, centurile de tip ham de minim 4 puncte suntobligatorii. Ocupantii vehiculului trebuie sa poarte în mod obligatoriu centurile pe tot parcursul uneisectiuni. Toate centurile trebuie montate conform recomandarilor producatorului, fara a aduceschimbari la sisteme. Sisteme de centuri blocabile electric sunt admise si trebuie sa fiefunctionale.

3.2.11 Plasa de protectie: recomandat dar nu obligatoriu

3.2.12 Rollbar/Rollcage (cusca de protectie): Exista o reglementatie clara pentru constructiaroll-cageurilor. Stâlpul B trebuie sa fie dintr-o singura bucata. Materialul prescris este otelul.

3.2.12.1 Cel putin un rollbar (stâlp B) per total este obligatoriu pentru grupurile O si S pentrumasinile cabrio. Pentru toate masinile având parbrizului rabatabil (ex Jeep CJ), sunt valabileregulile prescrise pentru categoriile M, PM si P. Roll-barurile montate original din fabrica nu pot fischimbate. Stâlpul B al masinii Suzuki SJ/Samurai nu este considerat roll-bar. Partile originalmontate ale roll-barurilor de fabrica pot fi înlocuite pastrând dimensiunile exterioare originale.Vehiculelor fara roll-bar este obligatoriu sa se monteze unul. Acesta trebuie sa arate în felulurmator: Bara principala, sprijin spre spate cu o rigidizare în diagonala. Bara de protectie de acestgen este recomandat tuturor masinilor din aceste categorii.

3.2.12.2 Pentru grupurile M, PM si P, un roll-cage integral trebuie construit, care contine cel putino bara orizontala sau diagonala de rigidizare între cele doua bare de sprijin de spate, „A” si „B”.(Anexa 2.1, 2.2, 2.3)

3.2.12.3 Pentru constructia stâlpului B trebuie folosita o dimensiune minima de 45 x 2.5 mm sau50 x 2.0 mm pentru tevi, iar pentru toate celelalte constructii 38 x 2,5mm, respectiv 40 x 2,0mm.Numai constructiile din otel sunt admise. Suportii custii de protectie de caroserie trebuie fixate cuajutorul unei placi de otel de minim 3 mm grosime si o arie minima de 100 cmp. Placa trebuie orisudata ori montata cu suruburi de caroserie. În cazul fixarii cu suruburi, contra trebuie sa fie o altaplaca de min 100 cmp. Placa trebuie fixata cu cel putin 4 suruburi de dimensiunea M8, standard8.8 de caroserie. În cazul masinilor cu caroserie din materiale nemetalice, rollcageul sau rollbarultrebuie fixate de sasiu.

3.2.12.4 Spatiul dintre stâlpile A si B (deasupra echipajului) trebuie acoperit cu o placa de otel deo grosime minima de 2 mm sau o placa de aluminiu de min. 3 mm grosime. Acesta trebuie fixataîn cel putin 6 puncte (la colturi si la mijlocul barilor A si B) cu suruburi (M8, standard 8.8) sausudata în cel putin 6 puncte, de lungime 5cm fiecare. Valabil tuturor grupelor cu roll cage.

3.2.12.5 DefinitiiStâlpul B, stâlpul principal: Rama, care se pozitioneaza direct în spatele scaunelor din fata si fiindconstruit dintr-o singura bucata de bara (prin îndoire, cu raza 3 x diametrul tevii), perpendicularape planul podelei. În pozitia normala de sezut în scaune, nivelul umerilor trebuie sa fie în interiorulliniilor exterioare ale barilor.Stâlpul A: asemanatoare stâlpului principal, dar care urmareste forma ramei parbrizului atât înlaterala cât si în partea superioara.Rigidizare diagonala:a.) teava care duce de la cel mai înalt punct al barii principale (B) spre partea opusa al barii A.b.) Teava, care duce de la o contrafisa inferioara si urca la contrafisa opusa, superioara. Esterecomandat un spatiu de 5cm între casca si tevile din rollcage. Exemple privind constructiaroll-barurilor sunt alaturate în Anexele 2.1, 2.2, 2.3

3.2.13 Casti de protectie: Castile sunt obligatorii în toate grupele si sectiunile si trebuie sa fieconform regulilor ISO pentru automobilism sau motociclism ( nu se admite: casti gen constructii,speologie, schi, de armata, de bicicleta etc.).

3.2.14 Costum de pilotaj: Costumele nu trebuie sa fie obligatoriu ignifuge. Overallurile nonignifugetrebuie sa fie facute din bumbac.

3.3 OglinziOglinzi de toate tipurile sunt admise.

3.4 Sisteme electroniceNu sunt permise ajutoare electronice de nici un fel. Printre acestia se numara sistemele decomunicatie pilot-copilot sau cu persoane exterioare, camere sau orice fel de senzori.3.4 CATEGORIA O (ORIGINAL – VEHICULE ORIGINALE)

3.4.1 Informatii generaleSunt interzise orice modificari ale vehiculelor în afara celor expres permise. O modificare permisanu are voie sa aduca dupa sine o modificare nepermisa. Masina trebuie sa corespunda conditiilorde serie, ca reglementarile EU sau reglementarile importatorului. Toate accesoriile siechipamentele speciale oferite de producator la cumpararea vehiculului sunt permise daca nuexista restrictii referitoare la ele. Vehiculele vechi pot fi reconstruite pâna la ultimul model construital tipului respectiv de masina. Numai motorina sau benzina sunt permise ca si carburant. În afarade acestea, se aplica reglementarile urmatoare:

3.4.2 RotiMarimea maxima a rotilor este de 825 x 275 mm. Adâncimea profilului la anvelopele reesapatepoate fi de maxim 16 mm, masurat la mijlocul latimii anvelopei. Profilul maxim permis este de tipulMud-terrain (MT) sau asemanator. Lanturile si cuiele sunt interzise. Rotile care nu sunt permisesunt trecute în Anexele 3.2 si 3.3. În caz de litigiu, decide Comisia Eurotrial.

3.4.3 JanteNumai dimensiunile standard date de producatorul masinii sunt permise (diametru, latime).Masinilor dotate în varianta de serie cu roti mai mici decât 205 R16 sau 6.50/16 le este permisfolosirea acestor dimensiuni de pneuri cu jante de ET 20-25. Roata de rezerva poate fi demontata

.3.4.4 FrâneMasinile cu frâne pe tambur pot fi modificate pe frâne pe disc pe puntea din fata. Escartamentulde fabrica trebuie pastrat. Frâna de mâna trebuie sa ramâna originala.

3.4.5 DirectieLimitatoarele de directie sunt permise. Scoaterea lor este optionala.

3.4.6 Sistemul de evacuareDupa ultima toba de serie, sistemul de evacuare este la alegere. Capatul sistemului de evacuarelateral sau vertical trebuie sa fie în partea din spate al masinii (de la mijlocul ampatamentului înspate). Tevile de evacuare nu pot depasi linia caroseriei. Sistemul de evacuare poate sa sesfârseasca în lateral sau în spate, cu o distanta de maxim 100 mm înainte de linia exterioara alvehiculului. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli (masurat cu aparat DMSB)

3.4.7 Diferential blocabilFolosirea diferentialului blocabil este permis pe puntea spate, indiferent de mecanismul deactionare. Alte diferentiale blocabile sunt permise daca fac parte din dotarea de serie. Actionareaacestora trebuie pastrata deasemenea de serie. Aceste reguli se refera si la controlul electronic altractiunii.

3.4.8 Suspensie

3.4.8.1 Telescoape: La alegere, cu precizarea ca numarul telescoapelor, principiul lor defunctionare si punctele de fixare trebuie pastrate. Telescoapele pe gaz sunt considerate ca avândprincipiul de functionare comun cu telescoapele hidraulice. Telescoapele reglabile sunt interzise.Bara stabilizatoare trebuie pastrata în forma originala

3.4.8.2 Sistem de reglare al înaltimii: un sistem original de serie poate fi montat atât timp cât sepastreaza principiul de functionare al suspensiei originale.

3.4.8.3 Arcuri: tipul de arc trebuie sa fie original (elicoidal, pe foi etc), iar arcul trebuie sa fieconform dimensiunilor originale. Arcurile trebuie sa respecte prescrierile de serie si pot fi de oricemodel.

3.4.9 Caroserie

3.4.9.1 DimensiuniDimensiunile trebuie sa fie conform celor specificate de producator.

3.4.9.2 Bari de protectieBarile de protectie nu pot fi demontate. Vârfurile de plastic pot fi scoase. În cazul avarierii partialesau totale al barilor de protectie, acestea trebuie reparate înaintea startului în sectiuneaurmatoare.

3.4.9.3 Hard topul, sof topul (pânza) împreuna cu mecanismul de montare/actionare, banchetaspate, roata de rezerva si suportul ei, oglinzile si suporturile lor, geamurile laterale si de spate potfi demontate. Accesoriile de plastic laterale, semnalizatoarele laterale si usile originale cu clantelelor trebuie sa fie pastrate. Usile originale pot fi modificate în „half doors”. Masinile care nu au usidin fabrica trebuie dotate cu unele cel putin de tipul „half doors”. Acestea trebuie sa fie dinmateriale fara aschii, de exemplu metal, plastic, Lexan. Definitia pentru termenul „half-doors” este:trebuie sa existe o protectie, care sa previna picioarele sa iasa în afara vehiculului când acestaeste înclinat. Aceasta protectie trebuie sa fie cel putin de înaltimea medianei vehiculului (minimnivelul seii scaunului). Mediana este definita în urmatorul fel: Pe fata nivelul capotei, iar pe spatenivelul superior al aripii spate la masinile cabrio si nivelul geamurilor la masinile cu pavilionmetalic. Half doorul trebuie sa functioneze ca o usa.

3.4.9.4 Conturul vehiculului nu poate fi schimbata cu banda izolatoare sau alte metode.

3.4.9.5 Parbrizul si rama parbrizului nu pot fi scoase sau plia jos. Parbrizele nu pot fi puternicavariate din motive de siguranta. Daca masina este dotata cu roll-cage exterior, parbrizul poate fiscos, dar rama lui trebuie sa ramâna pe masina.

3.6.9.6 Masca fata trebuie sa ramâna orginala.

3.4.10 LuminiLuminile pe spate si farurile trebuie sa corespunda formelor lor originale, dar pot fi înlocuite cutabla.

3.4.11 TransmisieMotorul, cutia de viteze si rapoartele din grupuri trebuie sa corespunda în combinatia lor si înspecificatiile lor tehnice cu cele originale.

3.4.12 RezervorRezervorul original trebuie pastrat în pozitia si functionarea lui originala.

3.4.13 BaterieBateria trebuie ferm fixata pe suportul ei original. Borna + al bateriei trebuie acoperita sa nu intreîn contact cu alte piese metalice.3.5 CATEGORIA S (STANDARD – VEHICULE DE SERIE)

3.5.1 Informatii generaleSunt interzise orice modificari ale vehiculelor în afara celor expres permise. O modificare permisanu are voie sa aduca dupa sine o modificare nepermisa. Masina trebuie sa corespunda conditiilorde serie, ca reglementarile EU sau reglementarile importatorului. Toate accesoriile siechipamentele speciale oferite de producator la cumpararea vehiculului sunt permise daca nuexista restrictii referitoare la ele. Vehiculele vechi pot fi reconstruite pâna la ultimul model construital tipului respectiv de masina. Numai motorina sau benzina sunt permise ca si carburant. În afarade acestea, se aplica reglementarile urmatoare:

3.5.2 RotiSingurele cauciucuri permise sunt cele care corespund urmatoarelor specificatii: latime maxima320 mm, diametru maxim 900 mm, adâncimea maxima a profilului 20 mm. Escartamentul nupoate sa depaseasca linia aripilor pe verticala. Daca nu se întâmpla asa, se pot montaoverfendere facute obligatoriu din plastic sau cauciuc. În cazul pneurilor resapate, adâncimeamaxima al profilului poate fi peste 20 mm, masurat la mijlocul cauciucului. Tipul maxim permiseste de tipul Mud-terrain (MT) sau asemanator. Lanturile si cuiele sunt interzise. Nu se pot montaroti duble. Nu se admite re-taierea cauciucurilor. Rotile care nu sunt permise sunt trecute în Anexa3.5. Daca apar dubii, Comisia Eurotrial trebuie sa decida.

3.5.3 JanteLa alegere, cu precizia ca diametrul sa fie sub 18”. Roata de rezerva poate fi scoasa. Flansedistantiere sunt admise.

3.5.4 FrâneMasinile cu frâne pe tambur pot fi modificate pentru frâne pe disc pe puntea din fata.Escartamentul de fabrica trebuie pastrat. Frâna de mâna trebuie sa ramâna originala.

3.5.5 DirectieLimitatoarele de directie sunt permise. Scoaterea lor este optionala. Se poate monta servodirectie.

3.5.6 Sistemul de evacuareCapatul sistemului de evacuare lateral sau vertical trebuie sa fie în partea din spate al masinii (dela mijlocul ampatamentului în spate). Tevile de evacuare nu pot depasi linia caroseriei. Sistemulde evacuare poate sa se sfârseasca în lateral sau în spate, cu o distanta de maxim 100 mmînainte de linia exterioara al vehiculului. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli (masuratcu aparat DMSB)

3.5.7 Diferential blocabilPermis fara limitari pe ambele punti.

3.5.8 Suspensie

3.5.8.1 Telescoape: La alegere, cu precizarea ca numarul telescoapelor, principiul lor defunctionare si punctele de fixare trebuie pastrate. Telescoapele pe gaz sunt considerate ca avândprincipiul de functionare comun cu telescoapele hidraulice. Telescoapele reglabile sunt interzise.

3.5.8.2 Sistem de reglare al înaltimii: un sistem original de serie poate fi montat atât timp cât sepastreaza principiul de functionare al suspensiei originale.

3.5.8.3 Arcuri: fara limitari cât timp se pastreaza tipul de arcuri originale (pe foi, elicoidale, detorsiune, pneumatice etc.). Punctele de fixare la arcurile pe foi se pot muta.

3.5.8.4 Cercei arc: Se pot monta cercei mai lungi

.3.5.9 Caroserie

3.5.9.1 DimensiuniDimensiunile trebuie sa fie conform celor specificate de producator.

3.5.9.2 Bari de protectieBarile de protectie si suporturile lor pot fi demontate. Se pot monta bari de protectie noi, daracestea nu pot fi facute dupa forma vehiculului si trebuie fixate în punctele de fixare al barii deprotectie originale, exclusiv. Materialul trebuie sa fie rigid si tare. Grosimea materialului nu estereglementata. Acoperirea golului dintre sasiu si caroserie este interzis.

3.5.9.3 Hard topul, sof topul (pânza) împreuna cu mecanismul de montare/actionare, banchetaspate, roata de rezerva si suportul ei, oglinzile si suporturile lor, geamurile laterale si de spate,accesoriile de plastic laterale, semnalizatoarele principale si laterale, clantele usilor pot fidemontate. Partea de sus al usilor poate fi demontata, iar partea de jos al usilor originale trebuiesa ramâna pe masina – „half doors”. Masinile care nu au usi din fabrica trebuie dotate cu unele celputin de tipul „half doors”. Acestea trebuie sa fie din materiale fara aschii, de exemplu metal,plastic, Lexan. Definitia pentru termenul „half-doors” este: trebuie sa existe o protectie, care saprevina picioarele sa iasa în afara vehiculului când acesta este înclinat. Aceasta protectie trebuiesa fie cel putin de înaltimea medianei vehiculului (minim nivelul seii scaunului). Mediana estedefinita în urmatorul fel. Pe fata nivelul capotei, iar pe spate nivelul superior al aripii spate lamasinile cabrio si nivelul geamurilor la masinile cu pavilion metalic. Ca material pentru half-door sepot folosii tabla striata, Lexan etc. Half doorul trebuie sa functioneze ca o usa.

3.5.9.4 Parti din caroserie (aripi, capota etc.) pot fi schimbate cu alte piese din plastic cu preciziaca forma si dimensiunile exterioare trebuie sa corespunda pieselor de serie. Habitaclul, panoulignifug, tunelul transmisiei si compartimentul de motor trebuie sa ramâna nemodificate. Se poatelargi/retaia numai gaura pentru maneta schimbatorului.

3.5.9.5 Conturul vehiculului nu poate fi schimbata cu banda izolatoare sau alte metode.

3.5.9.6 Parbrizul si rama parbrizului nu pot fi scoase sau plia jos. Parbrizele nu pot fi puternicavariate din motive de siguranta. Daca masina este dotata cu roll-cage, parbrizul poate fi scos, darrama lui trebuie sa ramâna pe masina.

3.5.9.7 Body lift: Permis cu o înaltare maxima de 50 mm. Trebuie facut dintr-un material rigid.

3.5.9.8 Masca fata trebuie sa ramâna orginala.

3.5.10 LuminiLuminile pe spate si farurile sunt la alegere libera.

3.5.11 MotorNumai motoarele în 4 cilindrii pot fi schimbate cu alte motoare în 4 cilindrii (fara restrictii referitoarela producator). Tuningul suplimentar este permis, dar fara adaugari suplimentare (turbo, NOXinjectionetc). Radiatorul si bateria nu pot fi repozitionate de pe locul lor original dincompartimentul de motor.

3.5.12 RezervorLa alegere; vezi 3.28.

3.5.13 BaterieBateria trebuie ferm fixata pe suportul ei original. Borna + al bateriei trebuie acoperita sa nu intreîn contact cu alte piese metalice.3.5.14 RadiatorRadiatorul este la alegere, dar trebuie sa ramâna în compartimentul de motor.

3.5.15 TransmisieCutia de viteze, cutia de transfer si rapoartele în grupuri nu sunt reglementate. Cutiile de vitezemanuale pot fi înlocuite cu unele automate. Tipul de transmisie (permanent, nepermanent) nupoate fi schimbata.

3.6 CATEGORIA M (MODIFIED – VEHICULE ÎMBUNATATITE)

3.6.1 Informatii generaleSunt interzise orice modificari ale vehiculelor în afara celor expres permise. O modificare permisanu are voie sa aduca dupa sine o modificare nepermisa. Masina trebuie sa corespunda conditiilorde serie, ca reglementarile EU sau reglementarile importatorului. Toate accesoriile siechipamentele speciale oferite de producator la cumpararea vehiculului sunt permise daca nuexista restrictii referitoare la ele. Vehiculele vechi pot fi reconstruite pâna la ultimul model construital tipului respectiv de masina. Numai motorina sau benzina sunt permise ca si carburant. În afarade acestea, se aplica reglementarile urmatoare:

3.6.2 RotiToate tipurile de profile sunt permise în afara profilelor agricole de tractor, lanturile si cuiele. Nu seadmite folosirea rotilor duble. Aripile trebuie sa acopere cel putin 1/3 din latimea cauciucurilor.Daca nu se întâmpla asa, se pot monta overfendere facute din plastic sau cauciuc nontransparent.

3.6.3 JanteLa alegere, cu precizia ca diametrul sa fie sub 18”. Roata de rezerva poate fi scos. Flansedistantiere sunt admise.

3.6.4 FrâneSistemul de frânare este la alegere. Masinile trebuie sa fie dotate obligatoriu cu frâna de mâna,care sa functioneze doar pe puntea spate. Distributia fortei de frâneare trebuie sa fie egala pe oaxa. Distributia fortei de frânare din fabrica dintre punti nu poate fi schimbata. Frâneleindependente pe numai o roata sau numai o punte sunt interzise. Conductele de frâna trebuie safie bine protejate.

3.6.5 DirectieLimitatoarele de directie sunt permise. Scoaterea lor este optionala. Se poate monta servodirectie.

3.6.6 Sistemul de evacuareCapatul sistemului de evacuare lateral sau vertical trebuie sa fie în partea din spate al masinii (dela mijlocul ampatamentului în spate). Tevile de evacuare nu pot depasi linia caroseriei. Sistemulde evacuare poate sa se sfârseasca în lateral sau în spate, cu o distanta de maxim 100 mmînainte de linia exterioara al vehiculului. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli (masuratcu aparat DMSB)

3.6.7 Diferential blocabilPermis fara limitari pe ambele punti.

3.6.8 Suspensie

3.6.8.1 Telescoape: La alegere, cu precizarea ca numarul telescoapelor si principiul lor defunctionare trebuie pastrate. Punctele de fixare pot fi mutate pe plan vertical, dar pozitiaamortizorului trebuie sa ramâna de fabrica. Telescoapele pe gaz sunt considerate ca avândprincipiul de functionare comun cu telescoapele hidraulice. Telescoapele reglabile sunt interzise.

3.6.8.2 Sistem de reglare al înaltimii: un sistem original de serie poate fi montat atât timp cât sepastreaza principiul de functionare al suspensiei originale.

3.6.8.3 Arcuri: fara limitari cât timp se pastreaza tipul de arcuri originale (pe foi, elicoidale, detorsiune, pneumatice etc.). Punctele de fixare la arcurile pe foi se pot muta dar pozitia originala aaxelor si ampatamentul de serie trebuie pastrate. Puntile portale sunt interzise. Spring over axleeste permis. Pentru fiecare punte se admit doua bari de torsiune.

3.6.8.4 Cercei arc: Se pot monta cercei mai lungi.

3.6.9 CaroserieDimensiunile trebuie sa fie conform celor specificate de producator.

3.6.9.1 MedianaCaroseria deasupra medianei masinii poate fi modificata la voie. Mediana este definita înurmatorul fel. Pe fata nivelul capotei, iar pe spate nivelul superior al aripii spate la masinile cabriosi nivelul geamurilor la masinile cu pavilion metalic. Exceptie: sub nivelul medianei, pasajul rotilorpoate fi taiata cu maxim 100 mm pentru a facilita montajul rotilor mai mari. Pragul usii poate firedusa cu maxim 100 mm, dar asta nu poate afecta grinda pragului. Podul pedalier trebuie sa aibao grosime minima de 2 mm daca este din aluminiu sau 1 mm în cazul otelului si este obligatoriedaca originalul nu exista.

3.6.9.2 Bari de protectieBarile de protectie si suporturile lor pot fi demontate. Se pot monta bari de protectie noi, daracestea nu pot fi facute dupa forma vehiculului si trebuie fixate în punctele de fixare al barii deprotectie originale, exclusiv. Materialul trebuie sa fie rigid si tare. Grosimea materialului nu estereglementata. Acoperirea golului dintre sasiu si caroserie este interzis.

3.6.9.3 Hard topul, sof topul (pânza) împreuna cu mecanismul de montare/actionare, banchetaspate, roata de rezerva si suportul ei, oglinzile si suporturile lor, geamurile laterale si de spate,accesoriile de plastic laterale, semnalizatoarele principale si laterale pot fi demontate. Partea desus al usilor poate fi demontata (împreuna cu clantele originale), iar partea de jos al usilororiginale trebuie sa ramâna pe masina. Masinile care nu au usi din fabrica trebuie dotate cu unelecel putin de tipul „half doors”. Acestea trebuie sa fie din materiale fara aschii, de exemplu metal,plastic, Lexan. Definitia pentru termenul „half-doors” este: trebuie sa existe o protectie, care saprevina picioarele sa iasa în afara vehiculului când acesta este înclinat. Aceasta protectie trebuiesa fie cel putin de înaltimea medianei vehiculului (minim nivelul seii scaunului). Mediana estedefinita în urmatorul fel. Pe fata nivelul capotei, iar pe spate nivelul superior al aripii spate lamasinile cabrio si nivelul geamurilor la masinile cu pavilion metalic. Ca material pentru half-door sepot folosii tabla striata, plastic, Lexan etc. Half doorul trebuie sa functioneze ca o usa.

3.6.9.4 Parti din caroserie (aripi, capota etc.) pot fi schimbate cu alte piese din plastic cu preciziaca forma si dimensiunile exterioare trebuie sa corespunda pieselor de serie.

3.6.9.5 Conturul vehiculului nu poate fi schimbata cu banda izolatoara sau alte metode.

3.6.9.6 Parbrizul si rama parbrizului pot fi demontate împreuna cu suportii lor.

3.6.9.7 Body liftul este permis. Trebuie facut dintr-un material rigid.

3.6.9.8 Masca fata trebuie sa ramâna orginala.3.6.10 LuminiLuminile pe spate si farurile sunt la alegere libera.

3.6.11 MotorMotorul si transmisia pot fi schimbate fara restrictii. Radiatorul, bateria, etc pot fi mutate dincompartimentul de motor si pozitiona altundeva pe masina. Demontarea sau mutarea panouluiignifug nu este permis.

3.6.12 RezervorLa alegere; vezi 3.28.

3.6.13 BaterieVezi 3.28.

3.6.14 TransmisieRapoartele în punti, cardanele, cutia de viteze completa si cutia de transfer se pot schimba fararestrictii. Puntile se pot schimba, dar trebuie sa fie de aceleasi tip ca originalul (ex. Rigide, portaleetc). Se poate monta diferentiale blocabile pe fata, spate si central. Sistemul de decuplare atractiunii pe roti singulare este interzis daca nu este o dotare de serie. Sistemul de transmisie(permanent, nepermanent) nu poate fi schimbata. Schimbarile tunelului de transmisie suntpermise.

3.6.15 SasiuDimensiunile sasiului trebuie sa corespunda specificatiilor de serie, numai prinderile barilororiginale de protectie pot fi demontate sau taiate. Ampatamentul nu poate fi schimbat. Pozitiaoriginala a puntilor trebuie deasemenea pastrata.

3.7 CATEGORIA PM (PROMODIFIED – VEHICULE MODIFICATE ÎMBUNATATITE)

3.7.1 Informatii generaleVehiculele trebuie sa aiba doua axe cu toate patru rotile motoare. Caroseria vehiculului trebuie safie usor de identificat ca un vehicul produs în serie. Înaintea înscrierii la PM, trebuie sa fie facutepoze din fiecare parte a vehiculului si trimise la organizatori. Constructia sasiului nu estereglementata. Folosirea echipamentelor si accesoriilor care nu sunt introduse în prezentulregulament si care fac vehiculul mai competent sunt interzise.

3.7.2 SasiuNu este reglementat.

3.7.3 Roti si jante

3.7.3.1 Anvelope: Se admit orice roti din cauciuc umflate cu aer, cu înaltimea maxima de 100 cm.Nu se admit roti duble sau lanturi. Aripile trebuie sa acopere cel putin 1/3 din latimea cauciucurilor.Daca nu se întâmpla asa, se pot monta overfendere facute obligatoriu din plastic sau cauciucnontransparent.

3.7.3.2 Jante: Nu este reglementat. Flanse distantiere sunt admise.

3.7.3.3 Suspensie: La alegere libera. Suspensiile active (hidraulice/pneumatice) sunt interzise.

3.7.3.4 Telescoape: Orice telescop este admis, inclusiv „airshocks”.

3.7.4 Motor

3.7.4.1 Motor: nu este reglementat.

3.7.4.2 Rezervor: Vezi 3.2.8. Rezervoarele de competitie sunt recomandate.

3.7.4.2 Radiator: Radiatorul nu poate fi amplasat în habitaclu, conductele de apa si celelaltefurtunuri trebuie sa fie ferm ancorate si bine protejate daca trec prin habitaclu.

3.7.5 Sistemul de evacuareNu este reglementat. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli (masurat cu aparat DMSB).

3.7.6 BaterieBateria trebuie ferm ancorat si protejat împotriva scurgerilor. Firele electrice trebuie sa fie bineprotejate.

3.7.7 FrâneFara reglementari, cu precizia ca toate rotile trebuie sa fie dotate cu cel putin o frâna. Trebuie saexiste o frâna de mâna, care sa actioneze doar pe puntea spate. Distributia fortei de frâna dinfabrica dintre punti nu poate fi schimbata. Conductele de frâna trebuie sa fie bine protejate.Frânele pe o singura roata sunt admise.3.7.8 DirectieDirectie pe toate rotile este interzisa. Sasiurile pivotante sunt interzise.3.7.9 Caroserie3.7.9.1 Caroserie: trebuie sa fie usor identificabila ca una de pe o masina produsa în serie.Caroseria trebuie sa fie prezenta pe toata lungimea ampatamentului, adica de la axa fata la axaspate. Aripile trebuie sa fie conform definitiilor urmatoare: Aripile trebuie sa fie prezente de lapodea pâna la jumatatea rotii pe verticala. Aripa trebuie sa acopere 1/3 din latimea anvelopei peverticala. Daca nu se întâmpla asa, se pot monta aripi aditionale – overfendere – dintr-un materialsolid si non-transparent. Trebuie sa exite o capota, aripi fata si spate si laterale ale caroseriei.Geamurile, daca exista trebuie sa fie din Lexan/Policarbonat.3.7.9.2 Habitaclu: Toate conductele care trec prin habitaclu trebuie sa fie protejate cu materialignifug. Pereti de foc între habitaclu si motor, radiatoare si toate sistemele sunt obligatorii.3.7.9.3 Podea: Podeaua habitaclului trebuie sa fie facut din aluminiu de grosime 2 mm (minim)sau otel de 1 mm (minim), daca nu exista podeaua originala.3.7.9.4 Scaune: Sunt obligatorii scaunele tip scoica cu posibilitate de montare a centurilor în 4puncte. Daca scaunul este ajustabil, trebuie sa fie blocabil pe ambele parti.3.7.10 LuminiLuminile pe spate si farurile sunt la alegere libera.3.7.11 GreutateGreutatea totala a vehiculului trebuie sa fie între 700-3500 kg3.8 CATEGORIA P (PROTOTYPE – VEHICULE CONSTRUITE)3.8.1 Informatii generaleNumai vehiculele cu tractiune integrala, cu doua axe si patru roti motoare, umflate cu aer potparticipa. Rotile duble sunt interzise. Quadurile, ATVurile si side-by-sideurile nu sunt admise. Unvehicul al carui constructie pare sa fie periculos din anumite puncte de vedere poate fi exclusa dela participare.3.8.3 Motor si transmisieLa alegere. Motoarele „hidrostat” si hidraulice sunt interzise.3.8.3 Sistemul de evacuareCapatul sistemului de evacuare în lateral sau vertical trebuie sa fie în partea din spate al masinii(de la mijlocul ampatamentului în spate). Tevile de evacuare nu pot depasi linia caroseriei.Sistemul de evacuare poate sa se sfârseasca în lateral sau în spate, cu o distanta de maxim 100mm înainte de linia exterioara al vehiculului. Limitare de poluare fonica: maxim 98+2 decibeli(masurat cu aparat DMSB)3.8.4 DirectieSasiurile pivotante sunt interzise. În rest nu este reglementat.3.8.5 CaroserieCaroseria trebuie sa fie construita impecabil fara existenta unor elemente provizorice. Nu poate sacontina muchii ascutite si trebuie sa ofere o protectie suficienta pentru echipaj. Toate elementeleîn miscare al motorului si al transmisiei trebuie sa fie protejate suficient. Trebuie sa exite un panouignifug între habitaclu si compartimentul de motor. Toate conductele care trec prin habitaclutrebuie sa fie bine protejate cu material ignifug. Habitaclul trebuie sa aiba o podea închisa dintabla de aluminiu (de grosime 2 mm min) sau otel (de grosime 1 mm min).3.8.6 SuspensieVehiculul trebuie sa fie dotat cu o suspensie pe arcuri. O conexiune rigida între punte sisasiu/caroserie este interzisa.3.8.7 Roti si jante3.8.7.1 Anvelope, jante: La alegere cu precizia ca rotile duble si lanturile sunt interzise.3.8.7.2 Diametrul rotii nu poate sa depaseasca 1250 mm.3.8.8 ScauneNumarul scaunelor nu este reglementat. Scaunele echipajului trebuie sa fie dotate cu tetiererigide. Scaunele de competitie tip scoica, cu posibilitate de montare a centurilor în 4 puncte suntobligatorii. Daca scaunul este ajustabil, trebuie sa fie blocabil pe ambele parti.3.8.9 FrâneFara reglementari, cu precizia ca toate rotile trebuie sa fie dotate cu cel putin o frâna. Trebuie saexiste o frâna de mâna. Distributia fortei de frâna pe o axa trebuie sa fie egala pentru frâna demâna si frâna normala. Conductele de frâna trebuie sa fie bine protejate. Frânele pe o singuraroata sunt admise.Partea IV – Structura seciunilor4.1 Sectiuni pentru evenimentele eurotrial4.1.1 Pentru fiecare clasa trebuie sa fie prezent urmatorul numar de sectiuni. Este recomandat casectiunile sa fie facute dupa toate sistemele enumerate mai jos, dar organizatorul poate decidecare dintre ele si câte vrea sa construiasca.8+8 sectiuni pentru categoria O,8+8 sectiuni pentru categoria S,8+8 sectiuni pentru categoria M,8+8 sectiuni pentru categoria PM, care sunt derivate din cele de M.8+8 sectiuni pentru categoria P.4.2 Structura sectiunilor4.2.1 Daca exista directii diferite pentru categoriile O, S, M, PM sau P, acestea trebuie sa fiecaracterizate de culori, cel putin pe partea stânga al fiecarei porti.4.2.2 Portile sunt marcate în directia mersului, pe jalonul din stânga în urmatorul mod:Categoria O - albastruCategoria S - albCategoria M - galbenCategoria PM - negruCategoria P - rosu4.2.3 În anul de competitie 2010 este permis trecerea prin portile celorlalte clase.4.3 Sistemul 1 – „Sistem Arial”Distanta dintre porti – minim 10 metri de traseu între porti, minim 5 metri în linie dreapta (deexemplu la întoarcerile de 180 grade)Latimea portilor – 3,00 metri (masurat orizontal)Latimea portilor speciale de la categoria Proto – 3,50 m (masurat orizontal)Latimea minima între benzi – 5,00 m (masurat orizontal)Înaltimea portii sau a benzii – 1,00 m de la pamântNumarul maxim de porti pe sectiune – 5Secventa – portile trebuie sa fie bine marcate cu numerele 1-5, în ordine crescatoare pe partestângaTarus/Banda – la o distanta minima de 1,00 metri în afara portiiPortile – amplasate la max 90 grade de la traiectoria de mers4.3.1 Sectiunile trebuie sa fie construite cu banda limitatoare, iar portile în forma unor arii. Acesteatrebuie sa fie destul de mari pentru a permite abordari diferite.4.3.2 Între porti, numarul încercarilor este nelimitat. Exista numai o limitare de timp de 3,4 sau 5minute, pe care organizatorul trebuie sa-l defineasca.4.3.3 Penalizarile sunt detaliate la 4.84.3.4 Portile deja trecute nu pot fi trecute înca o data (nici cu fata cât nici cu spatele). Poarta estemasurata ca o linie invizibila între cele doua jaloane. Daca se intra într-o poarta deja trecuta, chiarsi numai cu o parte al vehiculului, atunci toata sectiunea este considerata neterminata.4.3.5 Startul, semnul („A”) trebuie sa fie cu cel putin 4 metri înainte de prima poarta, marcat pepartea stânga. Finishul, semnul („E”) trebuie sa fie cu minim 4 metri dupa ultima poarta, marcat pepartea stânga. Portile trebuie marcate de la 1 la 5 pe partea stânga în directia de mers.4.4 Sistemul 2 – „Sistem pe sectiuni”4.4.1 Sectiunile trebuie sa fie construite cu banda limitatoare, fara porti. Sectiunile trebuieseparate între ele cu perechi de sageti sau placi (una pe partea stânga, una pe cea dreapta).Aceste sageti sau placi semnaleza punctele de penalizare aditionale de la sectiunea neparcursa.Latimea minima este de 5 m. Aceste sectiuni nu au voie sa fie numai în urcare dreapta.4.4.2 Între sectoare, numarul încercarilor este nelimitat. Exista numai o limitare de timp de 3,4 sau5 minute, pe care organizatorul trebuie sa-l defineasca.4.4.3 Penalizarile pentru sectoare sunt 250/200/150/100/50/0 puncte. Celelalte penalizari suntenumerate la 4.8ff.4.4.4 Sectiunile trecute pot fi trecute din nou cu spatele (daca se doreste) pâna la semnul „A”.Daca orice vehicul depaseste linia imaginara „A” din nou, sectiunea se considera imediat oprita sineterminata. Nu se admit noi încercari. Timpul cel mai bun se clasifica.4.4.5 Startul, semnul („A”) trebuie sa fie cu cel putin 4 metri înainte de primul sector, marcat pepartea stânga. Finishul, semnul („E”) trebuie sa fie cu minim 4 metri dupa ultimul sector, marcat pepartea stânga. Portile trebuie marcate de la 1 la 5 pe partea stânga.4.5 Sectiunile practicabile4.5.1 Comisia Eurotrial trebuie sa verifice si sa aprobe sectoarele cu o ora înaintea startului.4.5.2 Sectiunile claselor O, S, M si PM trebuie sa fie parcurse cu masina înaintea startuluicompetitiei. Comisia Eurotrial trebuie sa verifice acest lucru, iar daca este necesar, sa obligeorganizatorul sa parcurga sectiunile.4.5.3 Pilotii si copilotii pot sa parcurga sectiunile pe jos înaintea începerii competitiei.4.6 Reguli de conducere4.6.1 Vehiculul trebuie sa intre în toate sectiunile cu fata. Toate portile si sectoarele sectiunilortrebuie sa fie abordate în directia frontala, de la sectiunea de start pâna la sfârsit. Toate portile(Sistem 1) pot fi trecute în directie frontala doar o singura data.4.6.2 Daca exista porti/sectoare folosite pentru mai multe clase, se puncteaza numaiportile/sectoarele clasei relevante, cu exceptia celor scrise la punctul 4.2.3. Se poate intra/treceprintr-o poarta de la o alta categorie, fara penalizari.4.6.3 Alte schimbari la reguli pot fi introduse la briefing.4.6.4 Participantii trebuie sa urmareasca toate instructiunile date de directorul de concurs, oficialisi de arbitri.4.6.5 Între porti/sectoare, numarul încercarilor este nelimitat. Exista numai o limitare de timp,publicat la briefing/startul sectiunii. Daca se depaseste timpul maxim pentru sectiune, acesta esteimediat oprita si se claseaza ca neterminata. În sistemul 1 vehiculul este evaluat dupa evolutia sapâna la punctul în care a ajuns la terminarea timpului. La sistemul 2 cea mai buna încercareconteaza.4.6.6 Startul si finishul unei sectiuni trebuie sa fie bine marcate. Se da startul când arbitrul sectiuniisi pilotul sunt pregatiti. Masurarea timpului începe când vehiculul atinge linia de start („A”).Sectiunea se termina când vehiculul trece de linia de finis („E”). Acelasi lucru este valabil si pentruportile/sectoarele din sectiune.4.6.7 Organizatorul defineste timpul maxim pentru fiecare sectiune. 3, 4 sau 5 minute.4.6.8 Este permis trecerea pe lânga o poarta. Portile trebuie sa fie trecute în ordine numerica.Daca un participant atinge sau trece printr-o poarta fara sa fi trecut cel cu numarul precedent,aceasta poarta conteaza ca netrecuta si sectiunea este oprita. A atinge o poarta înseamna a intraprintr-o poarta sau a atinge un jalon al portii.4.6.9 O poarta se considera trecuta daca linia imaginara dintre cele doua jaloane ale portii estetrecuta cu cel putin o roata din fata, cu numarul portii pe partea stânga a directiei de mers.4.7 Sistemul de punctaj4.7.1 Acordarea punctelor de penalizare se face de catre arbitrii responsabili pentru sectiune.4.7.2 Neconcordantele în punctaj trebuie clarificate pe loc, imediat.4.7.3 În cazul oricarei neclaritati, arbitrii pot consulta directorul de concurs.4.7.4 Contestarea deciziilor arbitrilor nu este permis.4.8 Puncte de penalizareDaca un punct de penalizare mai înalt urmeaza direct dupa un punct de penalizare mai mic,conteaza punctul de penalizare mai înalt (exemplu: atingerea jalonului portii/doborârea jalonuluiportii). Acest lucru este valabil daca nu se schimba directia de mers.4.8.1.1 Datul cu spatele = 6/5/4/3/2/1 puncte de penalizare pentru O, S, M. Un vehicul da cuspatele când merge în marsarier, ruleaza sau aluneca în spate. Daca vehiculul se opreste si semisca din nou în spate, aceasta nu se penalizeaza din nou. O noua penalizare se acorda dacamiscarea în spate este intrerupta de o miscare în fata.4.8.1.2 Datul cu spatele = 3 puncte de penalizare pentru PM si P. Un vehicul da cu spatele cândmerge în marsarier, ruleaza sau aluneca în spate. Daca vehiculul se opreste si se misca din nouîn spate, aceasta nu se penalizeaza din nou. O noua penalizare se acorda daca miscarea în spateeste intrerupta de o miscare în fata.4.8.2 Atingerea portii = 5 puncte de penalizare. Nu se penalizeaza atingerea indirecta, de exemplucu pietre sau noroi aruncate de roata. Atingerile succesive sunt admise. Daca directia se schimba,se penalizeaza ca o atingere noua.4.8.3 Trecerea sub banda limitatoare = 5 puncte de penalizare.4.8.4 Atingerea bandei limitatoare sau al tarusului bandei = 5 puncte de penalizare. Nu sepenalizeaza atingerea indirecta, de exemplu cu pietre sau noroi aruncate de roata. Fiecareatingere se penalizeaza.4.8.5 Darâmarea unei porti sau ruperea bandei limitatoare = 25 puncte de penalizare. Fiecarejalon de la poarta sau banda limitatoare darâmat, rupt sau trecut peste este penalizat cu 25puncte. Darâmat înseamna ca jalonul este în contact cu pamântul în minim doua puncte. Trecutpeste înseamna ca jalonul a fost rasturnat de roata sau când roata este în afara liniei portii. Ruptînseamna o rupere vizibila al portii sau a benzii.4.8.6 Poarta netrecuta = 50 puncte de penalizare. Fiecare poarta netrecuta sau netrecuta întotalitate într-o sectiune se penalizeaza cu 50 puncte.4.8.7 Sectiune incorect completata = 50 puncte de penalizareValabil pentru sistemele 1 si 2. O sectiune nu este terminata regulamentar când:a.) Pilotul renunta la sectiune din orice motiv.b.) Vehiculul nu poate sa termine sectiunea fara ajutor exterior.c.) Sectiunea nu este parcursa pâna la linia de finis „E”.d.) Întregul vehicul paraseste traseul sub banda limitatoare laterala.e.) Sectiunea este parasita prin linia de start „A”.f.) Pilotul sau copilotul îsi scoate centura de siguranta sau casca.g.) Pilotul sau copilotul atinge banda limitatoare cu mâna pentru a ajuta sub orice forma.h.) Se depaseste timpul maxim.i.) În sistemul 1, când o parte din vehicul intra, trece sau atinge o poarta deja trecuta.În cazul tuturor punctelor listate, sectiunea se opreste imediat.4.8.8 Sistemul 2 = 250/200/150/100/50/0 puncte de penalizare. Daca o sectiune nu este terminataregulamentar se cumuleaza urmatoarele puncte de penalizare: 50 puncte pentru neterminareasectiunii, toate punctele cumulate pâna la momentul respectiv (de exemplu rupere de jalon),punctele pentru cea mai buna încercare.4.8.9 Sectiunile neparcurse sau refuzate = 500 puncte de penalizare. Toate sectiunile în care nuse intra sau care se refuza pâna la sfârsitul competitiei se penalizeaza cu 500 puncte depenalizare.4.8.10 Clasificarea datului cu spateleNumai pentru clasele Original, Standard si Modified6 Puncte de penalizareJeep: CJ WillysSuzuki: L50 – L80 – SJ410 – SJ413 – SamuraiSteyer Puch: HaflingerMahindra: CJ 340 SWB5 Puncte de penalizareDaihatsu: Taft F10 – F20 – F50Suzuky: JimnyJeep: CJ5Lada: Niva4 Puncte de penalizareLand Rover: 88Daihatsu: FerozaSuzuki: Vitara SWBMahindra: 540 LWBToyota: J40, RAV4 SWBKia: Sportage3 Puncte de penalizareAMC: Mutt M151A1/A2Asia: RocstaJeep: CJ7 – Wrangler TJ/YJDaihatsu: RockyLand Rover: Defender 90Suzuki: SJ410 LWB – SJ413 LWBToyota: J90 SWB – J40 – RAV4 LWBMercedes-Benz: G SWBHonda: HRV2 Puncte de penalizareAuto Union: MungaSuzuki: Vitara LWBHyundai: Galloper SWBToyota: J70 SWBSteyr-Puch: PinzgauerOpel: Frontera SWBNissan: Patrol SWB – Patrol GR SWB – Terrano1 Punct de penalizareJeep: CJ6 – CJ8 – CherokeeChevrolet: BlazerFord: BroncoIsuzu: Trooper LWBLand Rover: 109 – Defender 110/130 – Range Rover – DiscoveryMercedes-Benz: G LWBMitsubishi: Pajero LWBNissan: Patrol LWB – Patrol GR LWB – Terrano LWBOpel: Frontera LWB – Monterey LWBToyota: 4Runner – Hilux – 90 LWB – J80Dodge: RamchargerKia: SorentoHyundai: Galloper LWBGruparile sunt facute de Comisia Eurotrial.Toate vehiculele care nu figureaza si vor sa ia startul în categoriile O, S sau M trebuie sa consulteorganizatorul înaintea începerii competitiei. Vehiculelor i se va determina un punctaj, care se vatrece pe fisa de punctare.4.9 Locurile permise spectatorilorOrganizatorul trebuie sa se asigure ca sectiunile nu pun în pericol spectatorii. La toate zonelepericuloase, spectatorii trebuie sa stea dupa o banda limitatoare secundara sau bariera.4.10 Schita traseuluiEste recomandat ca împreuna cu documentele competitiei sa se faca o schita a zonei de concurs,care sa includa urmatoarele puncte:- Amplasarea taberei pilotilor- Amplasarea sectiunilor individuale- Amplasarea Serviceului- Amplasarea Spalatoriei- Locatiile echipelor de salvare, al medicilor si al pompierilor4.11 SecuritateLa locul competitiei trebuie sa fie prezente stingatoare de incendii si eliminatoare de ulei într-ocantitate suficienta.Trebuie sa fie un numar adecvat de vehicule de salvare si trebuie sa fie posibil chemarea unuimedic într-un timp foarte scurt. Un drum de acces pentru echipele de salvare trebuie sa fie pastratliber non-stop.

 

 Mai multe detalii legate de concurs, inclusiv regulamentul de participare se pot gasi pe site-ul http://www.offroadtranssylvania.ro.

 
Dacia Duster, un 4x4 ....
Written by RallyZone   

tb_920_dbfc.dacia_duster_1Dacia Duster se doreste a fi o masina economica, promitand "un raport pret/spatiu interior/prestatii imbatabil". De asemenea, noul SUV promite si consum redus de carburant, respectiv emisii reduse de CO2. Gama de motorizari va fi formata din trei motoare, unul pe benzina (1.6 16V 110 CP) si doua pe motorina - 1.5 dCi 85 CP si 1.5 dCi 105 CP. 


Noua Dacia Duster va fi lansata in Europa in primavara anului 2010 si va fi disponibila in configuratie 4x2 sau 4x4. Mai multe detalii in comunicatul de presa de mai jos.Dacia Duster, un 4x4 veritabil

Un design de 4X4…

Dacia Duster se prezinta de la bun inceput ca un model 4X4 veritabil. Partea sa frontala se distinge prin impresia de robustete pe care o degaja: aripile largi, impozantul bandou cromat al calandrului precum si bara de protectie masiva nu lasa nicio indoiala cu privire la apartenenta modelului Duster la universul 4X4. Din profil, garda la sol suprainaltata, pasajele rotilor bine marcate si elementele de protectie a caroseriei invita soferul la asaltul soselelor si drumurilor cele mai dificile.

Cu o lungime de 4,31 m si o latime de 1,82 m, Dacia Duster afiseaza dimensiuni compacte. Gabaritul sau ii permite sa evolueze la fel de bine atat intr-un mediu urban, cat si in utilizare off-road. Ancorat evident in lumea vehiculelor tot teren, Dacia Duster prezinta linii seducatoare dar fara ostentatie.

….cu capacitati reale de trecere in teren accidentat

Dacia Duster a fost conceput pentru a infrunta toate tipurile de sosele si drumuri, oriunde in lume. Pentru a raspunde acestor nevoi variate, Dacia Duster va fi disponibila in toate tarile de comercializare in versiunea 4X2 – pentru clienti care doresc un vehicul cu garda mare la sol, cu o pozitie de conducere inalta la volan, dar care nu au o nevoie reala de patru roti motrice in utilizarea cotidiana – si in versiunea 4X4 pentru o utilizare mai larga.

Baza rulanta ranforsata a modelului Dacia Duster este adaptata pentru o utilizare atat in afara drumurilor amenajate cat si pentru o utilizare off-road datorita unei garzi la sol inalte (de peste 200 mm) si a unor unghiuri de trecere importante (30° pentru unghiul de atac si de peste 35° pentru unghiul de degajare).

Dacia Duster este un 4X4 usor de utilizat care nu este destinat exclusiv expertilor in sofatul off-road. Greutatea sa limitata la 1 180 kg in versiunea 4x2 si 1 280 kg in versiunea 4x4, combinata cu dimensiunile sale compacte, fac din Duster un vehicul deosebit de agil. Datorita unei comenzi unice si intuitive (de provenienta Nissan) situata in habitaclu, la baza consolei centrale, soferul unei Dacia Duster poate selecta cu usurinta modul de tractiune al vehiculului. Aceasta comanda permite alegerea intre 3 moduri de selectie: 

- In mod AUTO, repartizarea cuplului intre puntea fata si spate se face automat in functie de conditiile de aderenta. Conceput pentru a garanta o motricitate optima indiferent de conditiile de aderenta, acest dispozitiv confera modelului Dacia Duster capacitati 4X4 reale. In conditii normale, cuplul este transmis doar rotilor din fata. In caz de pierdere de motricitate sau in conditii de aderenta precara, o parte din cuplu este transferata puntii spate. In conditii extreme, cuplul este repartizat in proportie egala, de 50%, pe fiecare punte. Aceasta distributie este asigurata de un dispozitiv de cuplare electromagnetica de provenienta Nissan.

- In mod LOCK, soferul inchide electronic modul 4X4 si transfera in permanenta 50 % din cuplu puntii spate. Aceasta utilizare este recomandata pe suprafetele cu aderenta scazuta (zapada, noroi, pamant, nisip) si la viteza redusa.

- In mod 4X2, transmisia este setata pe 2 roti motrice. Acest mod se preteaza sofatului pe sosele in stare buna si permite reducerea consumului de carburant.

Un 4x4 100% Dacia care ofera toate atuurile marcii

Duster, al 6-lea vehicul al gamei Dacia, ramane fidel filozofiei marcii : un raport pret/spatiu interior imbatabil, un cost de utilizare redus, un consum limitat, un nivel de securitate optim si o fiabilitate garantata.

Un raport pret/spatiu interior de neegalat

tb_920_ba1e.dacia_duster_2Daca pretul sau aminteste mai curand de cel al modelelor de clasa mica, prin dimensiunile sale exterioare si interioare Dacia Duster se inscrie in mod clar in clasa compacta.

Dacia Duster ofera locuri confortabile pentru 5 adulti. Modelul asigura ocupantilor acelasi nivel de spatiu interior ca Dacia Logan berlina.

Capacitatea portbagajului modelului Dacia Duster este fara concurenta tinand cont de dimensiunile compacte ale vehiculului. In functie de versiune, portbagajul ofera pana la 475 dm³ ISO. In cazul in care bancheta spate este rabatata iar sezutul acesteia este basculat, Dacia Duster ofera un volum de incarcare impresionant care poate depasi 1 600 dm³ ISO (in functie de versiune).

Motorizari fiabile, economice si cu un nivel scazut de CO2

Dacia Duster va fi disponibil, in versiunile 4X2 si 4X4, cu o motorizare pe benzina - 1.6 16v 110 CP precum si cu doua motoare diesel - 1.5 dCi de 85 CP si 1.5 dCi de 105 CP, prezente deja pe numeroase vehicule din gama Renault.

Aceste motoare raspund perfect criteriilor de cost, de robustete si de usurinta in exploatare care caracterizeaza marca Dacia. Ele permit modelului Duster sa afiseze un consum redus si un bilant ecologic performant avand in vedere ca versiunile diesel dCi emit sub 140 g CO2/km in versiunea 4X2 – beneficiind  astfel de semnatura Dacia eco² - si mai putin de 150 g CO2/km in versiunea 4X4.

Siguranta, o prioritate

Dacia Duster beneficiaza de expertiza recunoscuta a grupului Renault in domeniul sigurantei.
Modelul beneficiaza de sistemul ABS Bosch 8.1 echipat cu un repartitor electronic al fortei de franare (EBV) si cu asistenta la franarea de urgenta (AFU).


In planul sigurantei pasive, Dacia Duster beneficiaza, in versiunea de serie, de doua airbag-uri frontale (in functie de piata) si de centuri de siguranta in 3 puncte cu limitator de efort pentru locurile din fata. In functie de versiune sunt disponibile doua airbag-uri laterale cap/torace pentru locurile din fata. Acestea asigura o protectie suplimentara pentru ocupanti in cazul unui soc lateral. Sistemele de pretensionare pirotehnica pentru locurile din fata (in functie de versiune) imbogatesc dispozitivul de retinere al Dacia Duster, asigurand o mentinere optima a toracelui si, in caz de soc frontal, limitand deplasarea corpului catre inainte.

Fiabilitate si robustete

Asemenea tuturor vehiculelor dezvoltate pe platforma B0/Logan, conceptia modelului Dacia Duster a fost ghidata de imperativul de robustete si de fiabilitate care au construit notorietatea marcii.

Protectia anticoroziune a facut obiectul unei atentii speciale:
- injectare de ceara in cavitatile caroseriei si portierelor,
- etanseizare prin aplicare de mastic,
- folosirea de ceara complementara pe piesele mecanice ale bazei rulante,
- protectie ranforsata a bazei rulante si a pasajelor rotilor impotriva proiectiilor de pietris.

Aceeasi grija pentru fiabilitate a fost acordata arhitecturii sistemelor electrice si electronice, arhitectura deja verificata pe mai multe modele ale gamei Renault.


Dacia Duster va fi disponibila pe majoritatea pietelor europene cu o garantie de 3 ani sau 100 000 km.

Un vehicul cu vocatie internationala

Duster are o ambitie mondiala, atat in plan industrial cat si in plan comercial. Lansarea sa va avea loc progresiv in diferitele regiuni ale lumii, dupa modelul Logan si Sandero.

Dacia Duster va fi lansata pe principalele piete ale marcii in primavara anului 2010

Dacia Duster va fi lansata in primavara anului 2010 in Europa, in Turcia si in Maghreb (Algeria si Maroc). Modelul va completa gama Dacia, aflata in expansiune pe majoritatea acestor piete. Pe langa cele trei vehicule de persoane pe care le comercializeaza in prezent – Sandero (cu versiunea Stepway), Logan si Logan MCV, Dacia s-a instalat deja si in segmentul vehiculelor utilitare cu modelele Logan VAN si Logan Pick-Up.

Incepand din iunie 2010, Duster va fi lansat, sub marca Renault, in Ucraina, in Orientul Mijlociu (Israel, Iordania, Siria, Liban), in Egipt si in unele tari din Africa. 

Uzina de la Mioveni, uzina de referinta a programului Entry (gama de vehicule bazata pe proiectul X90  - proiectul Logan), va produce vehiculele destinate tuturor acestor piete, atat cele sub marca Dacia, cat si cele sub marca Renault. Uzina, a carei capacitate actuala de productie este de 350 000 vehicule/an, va continua sa produca celelalte modele ale marcii.

 

Sursa: www

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2