Interviuri
Szabo Csongor
Written by RallyZone   

szabo_csongorRallyzone: Milyennek tuntek a probak a kolozsvari ralin a mai nap utan (a hivatalos palyabejaras napjan)?

 Szabo Csongor: A Tarnica probaszakasz egy szep proba, de nagyon mucskos, ellenben a Dangau szakaszon az, ami a legjobban meglepett, hogy nagy reszben aszfaltozott, de ott is kell vigyaznunk nehany kanyarra, mert egyenetlen lesz.

 A kapusi proba nem tetszik egyaltalan, foleg a Tarnica-i es a Dangau-i probak utan.

 Rallyzone: Mire fogsz inkabb jobban raallni: meghuzod jobban azokon a probakon, amelyek jobban tetszenek, Tarnica – Dangau es Kapuson megtartod az itt nyert elonyt a tobbi resztvevohoz kepest vagy biztosra mesz mindegyik proban?

 Szabo Csongor: Ez meg el fog dolni, de nagyon kell vigyazzak, mert Tarnican az ut nagyon mucskos, ugyszinten a Dangau-i szakasz elso resze is.

 Probalunk keresni egy ritmust amivel meg legyunk elegedve, de lassunk ki nyer a megfelelo gumivalasztasnal.

 Rallyzone: Melyik tunik a legnehezebb es tehnikai probanak?

 Szabo Csongor: Kategorikusan a Dangau probaszakasz.

 Rallyzone: Mi a velemenyed a 2 szuper-specialis probarol 2 kulonbozo napon? Mi a velemenyed, hogy a szombati szuper-specialis proba eloben lesz kozvetitve a TVR Cluj-on?

 Szabo Csongor: A kolozsvari rali jobban szervezett mas ralihoz kepest, nincsenek nagy szunetek, nincsenek hosszu es unalmas atcsoportositasok, jo a 2 szuper-specialis proba.

 Rallyzone: A RallyZone csapat kivan sok sikert es talalkozzunk a dijazason incidensek nelkul es egy minel magasabb helyen a podiumon. Vegul, befejezeskeppen, megkerunk, mondj par szot!

 Szabo Csongor: Koszonjuk a szponszoroknak, akik lehetove tettek jelenletunket a start-pontnal: SZABOEK SRL, UNIPREST, DEPO, VALDEK IMPEX, GOTHER SERVICE

 

 

Rallyzone: Cum ti s-au parut probele de la raliul clujului dupa ziua de azi (ziua de recunoasteri oficiale)?

Szabo Csongor: Proba Tarnita este o proba frumoasa dar foarte murdara iar pe Dangau am ramas mirat ca e asfaltat in mare parte proba, dar si acolo o sa trebuiasca sa avem grija in multe viraje ca o sa fie macadam.

Proba Capus nu-mi place deloc, mai ales dupa 2 probe (Tarnita si Dangau)

Rallyzone: Ce ai sa optezi, tragi tare pe probele care-ti plac, tarnita-dangau si conservi pe capus sau mergi la siguranta pe toate probele?

Szabo Csongor: O sa vedem, dar tre sa am mare grija pe Tarnita ca e foarte murdar la fel prima parte din Dangau.

Incercam sa gasim un ritm care sa ne multumeasca, dar sa vedem si cine castiga la loteria gumelor.

Rallyzone: Care ti se pare cea mai grea si tehnica proba?

Szabo Csongor: Categoric proba Dangau.

Rallyzone: Ce parere ai despre 2 super-speciale in 2 zile diferite? Ce parere ai ca super-speciala de sambata se transmite in direct pe tvr Cluj?

Szabo Csongor: Raliu Clujului e mult mai bine organizat fata de alte raliuri, nu sunt pauze mari nu sunt regrupari lungi si plictisitoare, e ok cele 2 super-speciale.

Rallyzone: Echipa rallyzone iti ureaza bafta si sa ne vedem la premiere fara incidente si cu o clasare cat mai buna, in incheiere te rugam sa spui cateva cuvinte.

Szabo Csongor: Multumesc sponsorilor care au facut posibil sa fim la start: SZABOEK SRL, UNIPREST, DEPO, VALDEK IMPEX, GOTHER SERVICE

 
Interviu Andrei Faragau
Written by RallyZone   

Cum  s-au desfasurat evenimentele la  CNVC  anul acesta?

Andrei Faragau: Pentru mine sezonul a inceput abia la jumatate , fiind nevoit sa absentez in prima jumatate constrans de probleme mai mult strict profesionale, prin urmare m-am decis asupra unui ritm mai mult de acomodare. Targetul impus fiind acela de a termina etapele nu neaparat de a acumula  puncte la clasa.

Ce clasa ai ales si de ce?

Andrei Faragau: Problema ,referitor la alegerea claselor o gandesti si alegi  in functie de bugetul pe care il dispui sau esti dispus sa il aloci pentru o  astfel de activitate .Am ales sa alerg pe o DACIA NOVA grupa N , masina a carei omologare a  ramas valabila doar pentru anul in curs.La ultimele 2 etape am ales o tinuta de drum mai buna in pofita grupei , masina avand o garda fata de sol mai inalta  ridica probleme de stabilitate.  Astfel am decis sa elimin sau mai bine spus sa diminuez  unul dintre punctele slabe , masina nemaifiind astfel conforma prescriptiilor de grupa N.

Ce poti spune despre evolutia ta si pozitia in clasament?

Andrei Faragau: Am pornit cu obiective modeste de a termina cursele dar se pare ca mi-a  suras sansa de a termina in puncte si de a urca pe podiumul grupei N2, obtinand 2 locuri III, pus intr-o conjunctura oarecum favorabila.Pe scurt ,rezultate multumitoare .In ceea ce priveste pozitia in clasament este pentru mine un aspect ce nu imi starneste interesul in momentul de fata.

Cum ti s-a parut organizarea etapelor de catre federatie?

Andrei Faragau: Nu am avut parte de incidente , evenimente nefericite sau motive care sa ma determine  sa contest desfasurarea curselor.Banuiesc ca organizatori ,sprijinul local si restul partilor implicate direct sau indirect la eveniment au incercat sa isi faca cat mai bine temele .Au fost binenteles si puncte negre de la o etapa la alta.Unele s-au solutionat, alte nu, important este  sa se tina seama pe viitor asupra lor.

andrei_faragau350_3Parte de sprijin financiar ai avut?

Andrei Faragau: Initial am dorit sa aloc un buget mai mare , dar anumite pasente nu m-au favorizat in acest sens. De aceasta bariera ne lovim cu toti .E una dintre cele mai serioase aspecte  in motorsport, daca nu cea mai importanta si pe care ar trebui sa o  combatem tot timpul.Am dispus  de un sprijin finaciar  din partea unui partener cu care doresc sa colaborez in continuare.

Referitor la asistenta tehnica de care ai avut parte, ce ne poti spune?

Andrei Faragau: Pornind de la premisa de a avea costuri scazute am dispus de un singur mecanic pe parcursul celor 8 etape si o  masina de asistenta tehnica modest echipata. Materialul de concurs nefiind de ultima generatie nu  necesita o intretinere pretentioasa, ce  implica costuri ridicate.

Ce  plan de viitor  ai in vedere?

Andrei Faragau: Sunt putin sceptic referitor la sezonul ce urmeaza.In pauza competitionala voi decide unde voi participa la CNR sau la CNVC ,dar asta abia dupa ce am o imagine clara asupra bugetului .Si abia atunci in functie de capacitatea de mobilizare  si sprijinul logistic as indrazni sa fac afirmatii mai subiective.

In ceea ce priveste materialul de concurs acesta se va schimba?

Andrei Faragau: Nu cred ca voi schimba materialul de concurs.Am in vedere preparea masini pt grupa H ,poate o alta clasa De asemenea nu este exclus faptul de a participa pe masina inchiriata.

Cum comentezi relatia ACR-FRAS?

Andrei Faragau: Dezacordul celor doua parti nu ma influenteaza  in momentul de fata.In opinia mea problema e simpla si arhicunoscuta, doua conduceri ,doua nuclee diferite ,interese din partea fiecareia de a-si promova ideeile pe care le au in prim plan.Probabil rezulatul  trecerii sub o singura conducere si schimbarea mentalitatii  intre cele doua federatii precum si o implicare mai riguroasa ar fi benefiica pentru cresterea nivelului si imagini motorsportului in Romania.

Pentru  al II- lea an consecutiv la gr N castiga titlul un pilot de alta nationalitate.Cum comentezi?

Andrei Faragau: Nu e deloc un aspect negativ ,deoarece creste nivelul ,aduce  un plus de interes si ambitie fata de restul sportivilor.

 
Interviu "Morcov"
Written by RallyZone   

morcov350RallyZone: Am vazut ca participi la VTM cu o DACIE 1300 sau este cumva Renault 12?

Morcov:  Dacie 1300, replica Renault 12 gordini

RallyZone: Nu rade lumea cand te vede cu ea pe probe? Descrie un pic masina, a fost refacuta de la zero? Motorul a fost schimbat?

Morcov: Foarte multi apreciaza masina, probabil or fi si cati-va care rad….dar per total sunt multumit….proiectul a durat 5 luni, a  fost refacuta de la zero cu ajutorul baietilor din DRT motorsport (dacia rally team), caroserie intarita, suspensie, frane, motor, cutie, absolute toate au fost schimbate…… practic din dacie a mai ramas caroseria  care tot frantuzeasca este(1970), si actele, in rest este RENAULT,

RallyZone: Ce premii ai castigat cu masina? La ce grupa participi?

Morcov: La VTM nu am castigat nimic  cu batrana , am  fost la o singura etapa si am menajat-o destul de mult…. La expozitii a luat 1 singura cupa (best autohton)

RallyZone: Am inteles ca mai detii si alta masina. Despre ce masina este vorba? O poti descrie un pic? Participi cu ea? Ce premii ai castigat?

Morcov: Este vorba despre un golf 1 , motor 1.8,  modificat treptat treptat…. Inca nu e nimic performant

RallyZone: Ce planuri de viitor ai?

Morcov: Planuri de viitor? In primul rand sa  acumulez cat mai multa experienta, sa fiu  mai sigur pe mine si pe masina

RallyZone: Ce parere ai, 2 ani consecutive campionatul romaniei a fost castigat de straini, a crescut nivelul competitional?

Morcov: Clar nivelul lor este mult mai ridicat……

 

 
Interviu Claudiu Rusu
Written by RallyZone   

rusu350RallyZone: Cum ti s-a parut anul 2009?

Claudiu Rusu: Un an competitional care a inceput mult prea  tarziu si s-a terminat prea repede. Vorbesc de competitiile ACR. La modul general a fost un an care a inceput, ca de fiecare data, cu sperante pt toti cei implicati in automobilismul sportiv romanesc dar care se termina, mai mult ca niciodata cu frustrari si neimpliniri pentru multi. Competitii putine, piloti consacrati care  au privit de pe margine, altii care chiar  au ramas din cauza datoriilor fara masini,  aceleasi dispute intre ACR si FRAS,  Romania a ramas fara circuitul de Grand Prix de la Bucuresti, s a m d ... un an automobilistic romanesc slab.

RallyZone: Ce pararea ai de raspunsul dat de FRAS legat de ajutorul oferit de ACR?

Claudiu Rusu: Cunosc doar comunicatul ACR nu si cel al FRAS care nu a aparut, asa cum ar fi fost normal. Oricum ca sa ma pronunt trebuie sa cunosc punctele de vedere ale ambelor parti.

RallyZone: Ce parere ai de FRAS?

Claudiu Rusu: Sunt dezamagit. Mi-am pus sperante in noua conducere cu atat mai mult cu cat presedintele FRAS dl Mazilu  a fost un foarte bun pilot si are o vasta cultura automobilistica.

Dezamagit pentru ca institutional nu se face  nimic pentru dezvoltarea acestui sport. Nu este o strategie coerenta de dezvoltare, de atragere de noi piloti, de promovare a talentelor romanesti, de incurajare a tinerilor debutanti.  Pilotii nu sunt valorizati,  nu exista mediatizare. Nu exista implicare la nivel de Federatie.

Intreb de ce sta Claudiu David pe margine, de ce nu e sprijinit sa-si valorifice experienta din WRC.   De ce Vlad Cosma a fost intors de la un Raliu din Ucraina pentru nu stiu ce taxa inventata la vama fara ca nimeni sa ia o pozitie oficiala. De ce FRAS da amenda de 1500 Euro unui pilot debutant. De ce nu s-a implicat in pastrarea circuitului GP la Bucuresti. De ce regulamentele sunt in continuare interpretabile,  avem in continare arbitri neinstruiti,     comunicatiile nu merg pe probe....

RallyZone: Ce faci la anu?Cu ce masina?

Claudiu Rusu: Tot cu al meu Clio RS de Gr N.

speedzoom _p2RallyZone: Prezinta-mi un pic masina .

Claudiu Rusu: Are motor aspirat de 2000 cmc, 170 CP, e de gr N deci fara modificari la motor. Masina e pregatita integral  pentru  raliu suspensie Proflex, ramforsari corescpunzatoare, stingatoare automate etc. In lipsa banilor ma dau cu ea la VTM desi masina e echipata pt raliu. Puterea masinii am masurat-o la SpdZoom din Cluj Napoca.

RallyZone: Cum vezi viitorul auto roman?

Claudiu Rusu: Eu sunt o fire optimista si sper ca pana la urma conducatorii ACR si FRAS cu inteligenta si intelepciune vor stii sa duca  automobilismul spotiv romanesc acolo unde ii este locul. Sunt foarte multe de facut si in loc sa ne apucam de treaba,  ne pierdem in polemici sterile  in timp ce vecinii nostrii ne-au  luat-o demult inainte. Si rezultatele se vad.

RallyZone: Ai avut sponsor in 2009 ?

Claudiu Rusu: Da, am avut si le sunt recunoscator. Consiliul Judetean Mures, o firma privata si inca 2-3  prieteni care inca ma mai sprijina  sa pot participa la cate o etapa de VTM.

RallyZone: Esti in tratiative cu ceva sponsor pentru 2010?

Claudiu Rusu: Cu cersitul de bani din stanga si din dreapta e clar ca nu merge.  Pentru 2010 am sa incerc o alta abordare,  mai profesionista. Deja sunt in discutii cu un  agent de imagine prin care  sper sa dezvolt  relatii de parteneriat cu 2-3 firme serioase.

RallyZone: Ce locuri ai obtinut?

Claudiu Rusu: Fiecare proba terminata e un castig. Fiecare timp imbunatatit este un titlu de Campion obtinut in fata ta in primul rand.

rusu2350RallyZone: Ce parere ai despre noul campion al Romaniei? Pentru al-II-lea an consecutiv campion la N este un strain.

Claudiu Rusu: Te referi cu siguranta la CNR.

Trebuie subliniat aici ca primele 3 locuri sunt ocupate de straini, atat la N cat si la General. I-am vazut atat pe probele de macadam cat si de asfalt. Sunt magnifici toti 3. Nu mai este doar pasiune este deja  stiinta, e profesionalism.   Imi pare rau de ghinioanele lui Vali Porcisteanu, si de problemele lui Marisca. M-as fi bucurat sa-i incurce putin. Era cat pe ce...

Noi putem avea pareri destule insa ce conteaza e atitudinea  si deciziile FRAS si ACR pentru ca e cazul sa se  gandeasca serios la ce se intampla cu nivelul campionatelor noastre, incepand de la Rallycross  si Slalom Paralel  pana la  VTM si  CNR.

RallyZone: In incheiere zi-mi te rog o intamplare hazlie din acest an.

Claudiu Rusu: O intamplare: Atunci nu era hazlie in special pentru familie. Ramasesem inaite cu cateva zile de etapa de la Lupeni blocat cu spatele, nu puteam cobora din pat. Am luat portie tripla de antiinflamatoare. Fara rezultat. In preziua concursului am trecut pe injectii astfel incat  seara m-am urcat in masina de curse si am facut 300 km. A doua zi, pe semne sub efectul medicamentelor,  eram dea dreptul euforic pe probe. Nu ma mai saturam sa ma dau. Ma rog pentru mine dincolo de durerea resimtita atunci, acum  e o intamplare hazlie.

rusu3350RallyZone: Isi merita investitia facuta pentru a participa?

Claudiu Rusu: Placerea de a conduce nu se poate cuantifica material. Te dai din pasiune si atat. Pentru asta faci atatea eforturi si renunti la atatea lucruri. Castigul consta  probabil in acele prietenii tranice pe care le legi in parcul service sau la regrupare Ai onoarea de a cunoaste oameni cu caractere absolut deosebite piloti, mecanici, fani si chiar oficiali. Sunt mandru de prietenia lor.

 
Interviu Dinu Dumitrascu
Written by RallyZone   

4RallyZone: Ce parere ai despre cearta Acr-Fras?

 

Dinu Dumitrascu: Cu ani in urma, atunci cand a aparut FRAS, am fost foarte entuziast. La fel ca toti iubitorii motorsportului romanesc visam la o crestere rapida si intensa a calitatii curselor. Cred totusi, ca indiferent de motivatia unor oameni din conducerea federatie este foarte greu sa schimbi fundamental un sistem. Conflictul efectiv, FRAS-ACR, la nivelul la care alerg eu, nu ma afecteaza in mod direct. Din pacate pentru pilotii de top a reprezentat un mare obstacol in cariera. Sper ca in acest intersezon castigatorul sa fie motorsportul romanesc (nu miciile orgolii si interese personale), iar din 2010 sa alergam sub patronajul unei federatii unite, afiliate FIA.

 

RallyZone: Cu ce masina participi? Ce caracteristici are? Ii performanta? Ti-ai dorii altceva?

 

Dinu Dumitrascu: Am participat doar cu masini inchiriate. Au fost mai multe, dar modelul cel mai frecvent folosit de mine a fost Dacia Logan, in specificatia de Cupa. Datele tehnice ale acestei masini, cred ca sunt deja cunoscute, de toata lumea care are tangente cu raliurile.

 

RallyZone: Ce planuri de viitor ai?

 

Dinu Dumitrascu: Pentru mine sezonul 2009 s-a terminat; nu voi participa la Raliul Argesului in acest week-end. Imi ramane doar sa ma gandesc la 2010. Va trebui sa decid bine daca voi continua cu masini inchiriate sau imi voi achizitiona propria masina de curse (cel mai probabil un Logan de cupa). Din cauza profesie mele – medic chirurg- imi este imposibil sa particip la un sezon complet. As fi mult prea mult timp plecat din clinica, deci voi alerga doar la unele etape de raliu si coasta. Sunt sigur ca impreuna cu copilotul meu, Radu Popovici, vom face o figura frumoasa si vom invata tot mai mult din ceea ce inseamna pilotajul. Vreau sa le multumesc inca o data, prietenilor mei, Vlad Cosma si Mihai Lacatus pentru sfaturile utile!

 

RallyZone: Cum comentezi ca in al II-lea an consecutiv campion national absolut la grupa N este un strain?

 

Dinu Dumitrascu: Putea foarte bine sa fie si un roman. Pilotii romani au facut si ei o figura foarte frumoasa in 2009! Nu?

 

111111RallyZone: Unde ai participat pana acum? Ceva premii?

 

Dinu Dumitrascu: Anul acesta am alergat cu mult mai putin decat in 2008 din cauza bugetului “de criza”. La etapele de coasta timpii si rezultatele au fost foarte bune si multumitoare. La raliu mai avem de invatat. Spre bucuria mea si a lui Radu, s-au strans deja ceva cupe in vitrina!

 

RallyZone: Cum ti s-a parut acest an competitional? Fie el CNR fie VTM.

 

Dinu Dumitrascu: Mi-au placut ambele campionate din ambele posturi: si cea de pilot si cea de spectator. Sigur, pot da vina pe criza aceasta, tare la moda, ca nu au fost mai multe echipaje, dar si asa, repet, mie mi-a placut. Parerea mea este ca nivelul pilotilor creste constant de la un an la altul fie, ca e vorba de podiumul la general sau de pilotii “gentlemen drivers” care se dau doar din pasiune. In campionatul de coasta, o surpiza placuta cred ca o reprezinta timpii foarte buni ai unui monopost. Incepe sa semene cu ce se intampla afara!

 

RallyZone: Ce pronosticuri dai pentru campionul de la N de la anu?

 

Dinu Dumitrascu: Chiar daca cu 2-3 ani in urma, am fost “campion” la pronosticurile de pe forumul unui alt site de motrosport romanesc, sincer nu am nici o idee cine va castiga batalia la anul! Sunt vreo 5-8 piloti capabili sa devin campioni. Cred ca la final cele mai multe puncte le va avea pilotul cu bugetul cel mai bun alocat prepararii masinii sau cel care va fi ocolit de ghinion.

 

RallyZone: Ce parere ai ca in ultima etapa din acest an batalia la grupa A se duce intre Edwin Keleti si Alex Filip. Anul trecut batalia s-a dus intre Edwin Keleti si Vlad Cosma iar castigatorul a fost Keleti. Sa se repete istoria? Sa isi spuna experianta cuvantul?

 

Dinu Dumitrascu: Da, intradevar, Keleti si Cosma se reintalnesc din nou, dar la alta grupa, chiar daca cu masini diferite. Voi urmarii cu interes si atentie “duelul” celor doi. In ceea ce priveste titlul de la A, este o situatie oarecum asemanatoare cu ce a fost in mondial, la ultima etapa: Loeb vs Hirvonene. Cine castiga raliul, castiga campionatul! Dar nici aici nu as indrazni sa dau un pronostic. Mai multa sare si piper ar putea adauga luptei pentru titlul cei doi nou veniti, Vlad Cosma si Danny Ungur, care se pot intercala intre Keleti si Filip. Bafta tuturor! Sa castige cel mai bun!

 

RallyZone: Cum vezi tu automobilismul in viitor?

 

5Dinu Dumitrascu: In viitorul apropiat sau in viitorul indepartat? Ecologistii  pun tot mai multa presiune asupra industriei auto si asta se va resimti si in motorsport. Cred ca in 20-30 de ani, cursele vor fi foarte diferite de ceea ce stim noi acum. Iar in viiotrul apropiat: vreau sa ma vad pe mine la cat mai multe starturi si tot atatea finishuri (rade).

 

RallyZone: Povesteste-mi o intamplare hazlie de cand participi la curse?

 

Dinu Dumitrascu: S-au strans ceva povesti hazli in ultimii doi ani! Uite una, de exemplu, din Raliul Clujului 2008: Alergam cu un Ford, cam obosit. Dupa PS1, Tarnita, in CO-ul de sosire am ramas far nici o picatura de apa in racire. La noi aveam doar o sticla de Borsec carbogazoasa si Red Bull. Am ales deci, sa turnam apa minerala in motor. La sosirea de pe PS2, verificam din nou apa: spre disperarea noastra nu mai era de loc. Si nici noi nu mai aveam apa minerala in masina! Ne-am oprtit super stresati la restaurantul de pe malul lacului Belis. Radu a ramas la masina iar eu, cu casca pe cap si combinezonul ignifug am intrat in fuga in restaurant. Era acolo o petrecere, posibil sa fi fost un botez, cu enorm de multa lume la mese. In fuga, dinspre usa spre bar, am strigat cu toata puterea: “Dati-mi doua ape!!!”, iar chiar atunci era pauza dintre doua melodii. Toti s-au oprit din mancat si s-au uitat la mine ca la o ciudatenie. Cred ca si acum, comesenii, cand se intalnesc la o bere isi amintesc de “nebunul” ala, imbracat ca de Halloween, care dorea sa cumpere, stresat pana la culme, apa. Am cumparat doua ape plate, la suprapret, evident (cred si-au dat seama usor de disperarea mea), am plecat spre PS3, am schimbat vitezele la turatii mai mici pentru a menaja motorul, si in final, cu noroc, am terminat si pe podium la clasa noastra!

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2